Regija

Ova rijetka vrsta još se može naći na obalama Neretve i u Konavoskom polju dok je uz Omblu izumrla

Vidre (Lutra lutra)nalazimo na obalama rijeke Neretve i u Konavoskom polju dok se na obalama rijeke Omble smatra izumrlom. Kako bi se ukazalo na opstanak vidre te očuvanje njezina staništa održana je u Eko kampusu Nacionalnog parka Krk radionici radionica “Izrada i razvoj programa praćenja za vidru s jačanjem kapaciteta dionika sustava praćenja i izvješćivanja na kojoj su sudjelovali i Djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, piše Dubrovački vjesnik.

Radionicu su vodili predstavnici tvrtke Oikon d.o.o.- Institut za primijenjenu ekologiju, a ista je bila namijenjena djelatnicima Hrvatskih voda, javnih ustanova za zaštitu prirode (parkova prirode, nacionalnih parkova i Županijskih JU) područja na kojima je utvrđena prisutnost vidre i koje su zadužene za učinkovito praćenje stanja vrsta i njihovu zaštitu, ribolovcima i ribolovnim društvima, nevladinim organizacijama civilnog društva za zaštitu prirode, ovlaštenim oporavilištima za divlje životinje, lovačkom savezu i lovo ovlaštenicima te drugoj zainteresiranoj javnosti.

Vidra (Lutra lutra) je zvijer iz porodice kuna (Mustelidae). Najveća je europska kuna. Tijelo joj je vitko, izduženo (od 100 do 120 cm) s kratkim nogama. Dostiže težinu od 11 kilograma. Krzno joj je na leđima tamnosmeđe, a na vratu, prsima i trbuhu nešto svjetlije boje. Prilagođena je životu u vodi, uključujući i more. Ima male uši sa zaliskom koji zatvara ulaz u slušnik i plivaće kožice. Jazbinu, s izlazom pod vodom, gradi na mirnim riječnim obalama obraslim gustim raslinjem ili podno starih stabala s golim korijenjem uronjenim u vodi. Aktivna je u sumrak i noću. Hrani se ribama, rakovima, školjkašima, žabama, malim sisavcima i drugim vodenim životinjama. Životni vijek vidre u prirodi je do maksimalno 5 godina. S obzirom da za svog života ženka može imati maksimalno dva legla sa maksimalno 4 mladunca, to je dodatan čimbenik koji pridonosi izumiranju. Vidre žive solitaran život, a mužjaci obitavaju na nekoliko teritorija ženki.


Općenito se smatra rijetkom vrstom. Prema IUCN statusu gotovo je ugrožena vrsta.

Piše: Stanislav Soldo/ dubrovacki.slobodnadalmacija.hr

Foto: Wikipedia

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za