Regija

Otvoreno: Mora li netko putovati 100 kilometara do antibiotika?

Što točno stoji u nalazu inspekcije o smrti dječaka Gabrijela iz Metkovića? Tereti li Hrvatska liječnička komora pedijatricu Kaleb koja je jedina točno prepoznala njegovo zdravstveno stanje? To su neka od pitanja na koje se sinoć pokušao dobiti odgovor u HTV-ovoj emisiji Otvoreno.

Građani Metkovića daju potporu liječnici i traže neovisne stručnjake koji će utvrditi odgovornost i propuste u liječenju. Prozivaju politiku jer nije osigurala odgovarajuću medicinsku opremu u Domu zdravlja.

Na početku emisije u prilogu su puštene izjave oca pokojnog dječaka Gabrijela, Miše Bebića, koji je po prvi puta progovorio otkako je prije mjesec dana izgubio sina.


Osjećam se tužno i žalosno, ne daj Bože nikome da se ovo dogodi, poručio je Mišo Bebić, prisjećajući se mučnih trenutaka kada je Gabrijela doveo u Dom zdravlja, a tamo mu nije pružena adekvatna pomoć, kao što je uostalom utvrdilo i Ministarstvo zdravstva.

Otac maloga Gabrijela ipak pruža podršku doktorici Kaleb koju prozivaju da je najodgovornija u ovom slučaju, iako je ona ta koja je uputila dječaka helikopterom u KBC Split.

Doktorica je ispravno postupila, dok su drugi gledali i nisu ništa ustanovili. Kako se to dogodilo nije mi jasno niti će mi ikada biti jasno. 

Nadzor nad liječnicima koji su liječili Gabrijela napravljen je prema pravilima te je stručno mišljenje doneseno. Niti jednu informaciju, a kamoli ime koje bi dalo naznaku o kome se radi, nismo dali u javnosti, kaže Krešimir Luetić, v.d. predsjednika Hrvatske liječničke komore.

Zaprepašteni smo što je stručno mišljenje izašlo u javnost. Ono sadrži iskaze liječnika koji su nadzirani te medicinsku dokumentaciju pokojnog Gabrijela. Zgroženi smo i zaprepašteni da je to došlo u javnost. 

U emisiji je rečeno da je hrvatsko zdravstvo u lošem stanju pa se onda, nažalost, događaju i ovakve tragične situacije.

Mi samo svjedočimo da se sustav urušava. Dolazi do kadrovske devastacije što uvelike povećava preopterećenost u svakodnevnom radu svih djelatnika, liječnika i medicinskih sestara. Zbog toga se povećava rizik za ovakvu stručnu grešku što kobno završava, kaže Ines Balint, Koordinacija liječnika hrvatske obiteljske medicine (KoHOM).

Medicina je odgovorna i ponekad se događaju i ovakvi neželjeni ishodi. Što se tiče nalaza i je li trebao izaći u javnost, ne bih u to ulazio. Postavlja se pitanje je li postupak adekvatan, jesu li imali dovoljno vremena, informacija itd. Dok nemate potpunu informaciju, on po meni ne bi trebao izlaziti u javnost, smatra Dražen Jurković, direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske.

Antonio Volarević, odvjetnik doktorice Ksenije Kaleb ističe da treba pronaći odgovor na pitanje što se s Gabrijelom događalo 25 minuta prije nego li je on došao kod njegove klijentice.

Radi se o vremenu kada medicinska sestra nije omogućila pacijentu da uđe kod odabranog pedijatra do trenutka kada je on došao do doktorice Kaleb. Gdje je njegov otac bio u tih 25 minuta? 

Mi nemamo ovlasti razgovarati niti s ocem niti s medicinskom sestrom već samo s liječnicima, odgovara Krešimir Luetić iz HLK.

Opravdano je postavljeno i pitanje opremljenosti pedijatrijskih ordinacija i ordinacija opće medicine.

Ne treba zaboraviti da taj proces nije počeo taj dan već tri ili četiri dana prije. Treba pogledati proces liječenja pogledati sa svih aspekata. Što se tiče opremljenosti Doma zdravlja i hitne medicinske službe, oni su pod jednim krovom. Te dvije ustanove trebaju pružati integralnu zdravstvenu zaštitu. Nebitno je gdje se nalazi respirator ili set za intubaciju, u Hitnoj ili Domu zdravlja. Defibrilator je primjerice u ovom slučaju bio u Hitnoj, dodaje Dražen Jurković.

Da je doktorica Kaleb imala uvjete u svojoj ordinaciji, onda se uopće ne bi pričalo o njezinoj greški. Ona ne smije posuditi nešto od Hitne, kaže Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

Kolegici Kaleb se ništa ne zamjera, to iznosi njezin odvjetnik. Pravo pitanje su postavili građani Metkovića i to za ravnatelja Doma zdravlja, za župana te po potrebi, to je pitanje za inspekciju Ministarstva zdravstva. Jesu li u Metkoviću zadovoljeni svi uvjeti prema pravilniku? Jesu li pedijatrijska i druge ordinacije opremljene prema pravilniku? Imaju li boce s kisikom, defibrilator, infuzije, lijekove? Pravo je pitanje ako se sutra, ne daj bože, desi da ima sepsu, mora li on putovati 100 kilometara da dobije prvu dozu antibiotika?, pita se Krešimir Luetić iz Hrvatske liječničke komore.

Emisiju možete pratiti i preko hrti.hr, a emitirana izdanja pronaći u videoteci multimedijske usluge HRTi.

Piše: M.Š./HRT