Regija

Otvoren za promet novoizgrađeni GP Metković

Danas je bez najave u 12 sati pušten u promet novoizgrađeni granični prijelaz Metković (Doljani).

Na prijelazu smo osim djelatnike carine i granične policije zatekli i g. Ante Kapulicu, načelnika Službe za izgradnju graničnih prijelaza u Ministarstvu financija, koji je u obraćanju medijima izjavio da prijelaz ima uporabnu dozvolu jer je izgrađen u skladu sa svom potrebnom dokumentacijom i glavnim projektom. Utvrđena je tehnička ispravnost objekta i on ne vidi razloga da novi granični objekt ne bude pušten u funkciju. Smatra da su se stekli uvjeti za kvalitetniji rad carinskih i policijskih službenika.

Pitali smo g. Kapulicu kako će se rješavati problemi prometnih čepova koji će utjecati na život lokalnog stanovništva. Odgovorio je da će se ti problemi rješavati u hodu i u interesu građana, te da prvo što treba napraviti je izmjestiti turističke autobuse na GP Nova Sela jer je to veliki prijelaz s dostatnim kapacitetima. Zato do ljeta treba jasno definirati sa susjednom državom usmjeravanje prometa na Nova Sela postavljanjem prometne signalizacije već u Čapljini koja će funkcionirati u špici ljetnih gužvi.
O planovima za dodatni otkup kuća za proširenje graničnog prijelaza za sada g. Kapulica ne bi govorio. Smatra da prvo treba vidjeti razvoj situacije, a eventualno proširenje koje može biti isključivo s hrvatske strane granice treba proći zakonom određeni postupak.

Pitali smo g. Kapulicu zašto nije unaprijed građanima najavljeno ovo današnje otvaranje na što je on odgovorio da je to ustaljena praksa koja je primijenjena na preko 120 novih graničnih prijelaza u Republici Hrvatskoj koji su otvoreni u zadnjih par godina. Ali da se možda moglo i najaviti da građani budu unaprijed obaviješteni.

Napominjemo da će na starom GP Doljani i dalje biti policijski i carinski službenici iz BiH.

likemetkovic.hr