Regija

Otkrivamo što se zaista dogodilo u ključnih 25 minuta koje Komora skriva

HRVATSKA liječnička komora je iz izvješća o svojem nadzoru, koji je u Metkoviću provela zbog smrti dječaka Gabrijela Bebića, izostavila ključnih 25 minuta. To je već ranije u medijima izjavio odvjetnik pedijatrice dr. Ksenije Kaleb, na što šef HLK Krešimir Luetić nije reagirao. Portal Index sad doznaje što se zaista zbivalo u tih ključnih 25 minuta.

Šefica Hitne u Metkoviću odbila primiti dječaka

Iako se dosad pisalo da je Gabrijel s ocem, nakon što ga dr. Vladimir Krmek nije primio, otišao kod dr. Kaleb, sad doznajemo da je u međuvremenu otac s dječakom ponovno otišao na Hitnu. No, na Hitnoj su ga odbili primiti i opet su ga poslali kod pedijatra. U to vrijeme na Hitnoj je radila šefica Hitne Marijana Matić, koja je Indexu dva dana nakon dječakove smrti rekla da se nikoga ne može optužiti za smrt dječaka jer je “zakazala sudbina ili se radilo o lošoj sreći” te da je”dijete završilo kako je završilo”. Tad nam nije rekla da je upravo ona odbila primiti dječaka. Danas smo je ponovno zvali, no nije nam se javljala na poziv niti nam je odgovorila na jednostavno pitanje poslano SMS-om: Zašto nije primila Gabrijela?


Naime, dječakova majka Ivana Bebić rekla je Indexu da su njen suprug i Gabrijel u ponedjeljak ujutro prvo otišli kod dr. Vladimira Krmeka, jer njihova dr. Rasema Bubica nije bila u smjeni, i da im je sestra dr. Krmeka Nikolina Talajić rekla da će ih zbog gužve primiti tek u 11, što bi značilo da dječak mora čekati više od 2 sata.

Gabrijelov tata je tri puta sestri dr. Krmeka rekao da pozove doktora, nije htjela

“Suprug je tri puta rekao da pozove doktora jer da Gabrijel ne može toliko čekati i da mu nije dobro, no sestra je rekla neka onda odu na Hitnu i da ga ne može primiti prije 11. Nisu mogli toliko čekati i otišli su na Hitnu, no tamo su ih odbili primiti i potom su došli kod dr. Kaleb”, rekla nam je Gabrijelova majka.

U nalazu Komore pak uopće nema spomena da je dječak otišao na Hitnu i da su ga tamo odbili tog jutra prije nego što je došao kod dr. Kaleb. Također, u nalazu Komore stoji da je sestra Nikolina Talajić ispričala da je “dječak došao na nogama, pitala ga je što je djetetu, a on je rekao da je povraćao, rekla je da će primiti dijete, ali da mora pričekati”.

“Dječak je stajao u bundi ispred mene, otac je rekao da ne može čekati i hoće li na Hitnu, ja sam mu rekla da je u redu da se javi na Hitnu i ako ga vrate, da se javi nama, usta mu nisu bila modra i disanje mu nije bilo otežano. Otac nije spomenuo simptome koji su upućivali na životnu ugroženost djeteta. Otac je otišao i dijete na nogama samostalno iz ordinacije, naknadno se otac više nije javljao”, izjavila je medicinska sestra Nikolina Talajić Komisiji HLK. Međutim, nije im navela da je ocu rekla da ga može primiti tek u 11 sati što znači da bi dječak morao čekati više od 2 sata, a to vrijeme nije imao.

Šefica Hitne nije ni spomenula da je odbila primiti Gabrijela

Dr. Marijana Matić, koju smo i danas zvali nakon što smo doznali da tog jutra, kad je dr. Kaleb otkrila da Gabrijel ima sepsu i da je životno ugrožen, nije htjela primiti dječaka, nije nam htjela otkriti taj podatak. Odmah nakon što smo doznali da je dječak preminuo, 13. prosinca zvali smo dr. Matić i jedino nam se tad javila na telefon. Pitali smo ju je li upoznata sa slučajem Gabrijela Bebića na što nam je odgovorila da jest, ali nije spomenula da ga je upravo ona 10. prosinca ujutro (dan prije njegove smrti) odbila primiti, nakon što dječak nije mogao čekati red kod dr. Krmeka. Umjesto toga dr. Matić je komentirala da je dijete u nedjelju dva puta bilo kod njih na hitnoj.

“Dijete je pregledano, pretrage nismo radili jer u Metkoviću ne postoji laboratorij i RTG koji radi nedjeljom. Dakle, sve što možemo nedjeljom napraviti je napravljeno, da je bilo indikacije da se dijete transportira, ono bi bilo upućeno u KBC Split. Mi smo sve napravili po pravilima službe. Dijete je upućeno kako je upućeno i završilo je kako je završilo”, rekla je Matić u razgovoru za Index.

“A uostalom možete zvati i KBC Split jer dijete nije umrlo u Metkoviću, nego u KBC-u Split. Umrlo je od streptokoknog sindroma, od kojeg spasa nema. I njegova pedijatrica je znala što će se raditi, da se unaprijed ne može znati u što će se pretvoriti, svako dijete liječimo na isti način, to se događa rijetko, ali se događa. Sad imate zdravo dijete, a za pola sata ne. To su sepse. Ali kad do toga dođe, imamo bolnice za liječenje”, rekla nam je Matić.

Komore stoji iza nadzora koji krije ključnih 25 minuta

Na pitanje tko je zakazao u ovom slučaju. Matić nam je odgovorila protupitanjem: “Zašto mislite da je netko zakazao, ne znam zašto vam je slučaj zanimljiv. Zakazala je sudbina ili loša sreća. Treba pogledati obdukcijski nalaz. Za sve postoji protokol i način kako se bolest liječi. Zašto bi netko bio kriv?”

Odvjetnik dr. Kaleb Antonio Volarević Indexu je rekao da se postavlja pitanje zašto je izostavljeno 25 minuta iz nadzora Komore i zašto se doktorici Kaleb izmišljaju propusti koje nije mogla učiniti, pri čemu mislim na propust da dječaku nije dala antibiotik koji se nalazio u bolnici i ona ga nije imala.

U isto vrijeme, šef Komore Krešimir Luetić u medijima neprestano ponavlja da je nalaz Komore stručan i da on čvrsto stoji iza njega.

index.hr