Regija

Opuzenski HNS traži ostavku gradonačelnika Mihaljevića

HNS-logo

Iako nikada nije započela s radom, Veletržnica Opuzen podijelila je nepoznatim osobama čak 6,6 milijuna kuna, a sve to dopustio je gradonačelnik Ivo Mihaljević, kao predsjednik njenog Nadzornog odbora. Činjenica govore kako se od 2003. godine, kada je osnovana, na za nju predviđenom mjestu nije napravilo ni najosnovnije građevinske radove, a sada ispada kako, barem za to, nije bilo dovoljno ni više od 6 i pol milijuna kuna, navodi se u priopćenju za javnost HNS-a Opuzen koji traži ostavku opuzenskog gradonačelnika Iva Mihaljevića.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

„Iako je Grad Opuzen uz Ministarstvo poljoprivrede suosnivač ove tvrtke, o kojoj je sam gradonačelnik pričao kao o jednoj od prioriteta, danas očito od svega pere ruke. I dok bi on htio da se i ova afera jednostavno zaboravi, izgleda kako je USKOK pronašao, i više nego dovoljnih, 6,6 milijuna razloga za pokretanje istrage. Stoga smatramo kako je ostavka gradonačelnika Mihaljevića jedini moralno ispravan čin!


Ali ovo je tek jedna u nizu afera „prvog čovjeka“ Opuzena. Jer dok se Veletržnica, čije je poslovanje bio dužan nadgledati, bavila pozajmljivanjem novca umjesto građevinskim radovima, on je sebi na račun grada kupovao automobil vrijedan gotovo 250 tisuća kuna! Ilustracije radi, u isto vrijeme iz gradskog proračuna za potrebe u kulturi izdvojio se dvostruko niži iznos.

A uz sve to, kada se od gradske uprave zatraže potrebne javne informacije, do njih se ne može doći, jer gradonačelnik smatra kako Zakon o pravu na pristup informacijama služi za njegovo maltretiranje od strane oporbe? Upravo iz tog razloga nedavno je reagiralo i Povjerenstvo za informiranje Republike Hrvatske koje je prijavilo Grad Opuzen Prekršajnom sudu zbog uskraćivanja tog prava, pa sada gradu prijeti novčana kazna od čak 100.000 kuna.

Posebno je zanimljiva i činjenica potpisivanja raznih Ugovora o upravljanju državnim poljoprivrednim zemljištem u kojima gradonačelnik Mihaljević odobrava najam zemljišta „građaninu“ Mihaljeviću na 10 godina. Sve to govori kako se gradom danas upravlja, a i rezultati su, nažalost, vidljivi na svakom koraku.

Tako danas Opuzen nema Veletržnicu, Poduzetnička zona je u stečaju, gradske tvrtke u gubitcima od 3,2 milijuna kuna, a svaka naznaka kulturno-društvenog života je ugušena. U ovakvim okolnostima jako je važno da Opuzen ima moderan automobil kako bi se gradonačelnik mogao udobno voziti gradom, valjda tražeći bilo kakve ideje za pokretanje posrnulog gospodarstva.

Šteta samo što se u tim trenutcima nije sjetio pogledati što se događa s tvrtkom koju je bio dužan nadgledati, pa zato danas umjesto Veletržnice tamo još uvijek stoji samo livada, umjesto nekadašnjeg kina skladište komunalnog otpada, a od gradske imovine ostale su samo bankovne zabilješke na zemljišno-knjižnim ulošcima. Zato mu poručujemo: „Gradonačelniče, prekinite od Opuzena raditi grad-slučaj, pronađite dovoljno moralne hrabrosti i dajte ostavku!“ – stoji u priopćenju predsjednika podružnice HNS-a Opuzen Maria Dropulića.

Tekst: D.M., www.dubrovnikpress.hr

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za