Regija

OPUZEN: Zakup zemljišta u dolini Neretve na duge staze

Grad Opuzen raspisao je Natječaj o davanju u dugoročni zakup od 25 godina 770 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta. Za zemljište na kojemu su uglavnom mandarine OPG-ovi su dosad imali ugovore o privremenom korištenju na 4 godine. Uvjeti za dugoročni zakup propisani su zakonom a prednost ima domicilno stanovništvo i dosadašnji korisnici, prenosi HRT.

– Radi se o 770 hektara koji se mogu zakupiti na 25 godina. To je dugoročni zakup s mogućnošću produljenja. Imamo i 77 hektara za zakup na pet godina, to je područje predviđeno za povrat, objašnjava gradonačelnik Opuzena Ivo Mihaljević.

Zakup na 25 godina poljoprivrednicima otvara nove mogućnosti u razvoju svojih gospodarstva , koje dosad nisu mogli ostvariti, kaže vlasnik OPG-a Mario Tutavac – sigurniju dugoročnu egzistenciju i mogućnost apliciranja za EU fondove.


Dugoročno rješavanje poljoprivrednog zemljišta ima i demografsku komponentu, naglašava gradonačelnik Mihaljević. Natječaj je otvoren do sedmog veljače nakon čega će povjerenstvo predložiti zakupce. Sve treba potvrditi Ministarstvo poljoprivrede i državno odvjetništvo.