Regija

OPG Teo Čupić i Pivčeva kala na proslavi 500. obljetnice grada Klagenfurta

Posljednjih godina mnogi proljoprivrednici s područja doline Neretve muku muče s plasmanom svojih proizvoda, osobito mandarina. Ljudi se snalaze na razne načine, a Teo Čupić, vlasnika istoimenoga OPG-a iz Metkovića, zadnje dvije godine svoje mandarine prodaje na tržnici u austrijskom gradu Klagenfurtu gdje je ubrzo bio prepoznat po svom proizvodu.

To je navelo gradonačelnicu dr. Mariu-Luisu Mathiaschitz da ih 12. srpnja 2018. pozove, kao goste, na proslavu povodom obilježavanja 500. obljetnice grada Klagenfurta i 70. obljetnice postojanja gradske tržnice Benediktinenmarkt. 

Tako je OPG Teo Čupić u Klagenfutru, u pokrajina Koruškoj, predstavljao gastro-turističku ponudu doline Neretve u čemu mu je svesrdno pomogla Družba Pivčeva kala iz Opuzena koji su posjetitelje manifestacije oduševili neretvanskim brudetom od žaba i jegulja kojega su kuhali u svojoj poznatoj teći. Osim brudeta, bilo je tu pršuta i vina iz vinarije Terra madre i ostalih naših delicija. Brudet, vino, pršut bez pisme ne znače previše… zato je tu bio i bend Larus koji je sve uveseljavao dalmatinskom pismom. Štan su krasile prepoznatljiva neretvanska lađa i trupa bez kojih se dolina Neretve teško može predstavljati.


Teo i ekipa sa sobom su ponijeli promidžbene materijale Turističke zajednice Metković, restorana Lopoč, restorana Đuđa i Mate kojima se ovim putem zahvaljuju na podršci, a osobito se zahvaljuju gradonačelnicima Metkovića Daliboru Milanu i Ploča Miši Krstičeviću koji su im pomogli u realizaciji ovoga projekta.

– Veliku pomoć u organizaciji plasmana naših mandarina na klagenfurtsku tržnicu pružio nam Ivo Blažević iz Rijeke Dubrovačke koji već dugi niz godina na tržnici ima restoran mediteranske kuhinja ‘Zum Ivo’. Njemu se posebno zahvaljujem. Ne želim zaobići ni Udrugu lađara Neretve, mi smo gore predstavili i naš Maraton i svima pokazali našu neretvansku lađu i trupu, rekao nam je Teo Čupić.

Lijepa je ovo priča koja otvara još jednu mogućnost za razvoj poljoprivrede i turizma u dolini Neretve, osobito u okvirima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Fotografije: Milojko Glasović/OPG Teo Čupić

Izvor: likemetkovic.hr