Regija

ONLINE PLAĆANJE Policija upozorava na novu prevaru

RAVNATELJSTVO policije upozorilo je na novi oblik računalne prevare pri online plaćanju, u kojoj se traži ažuriranje aplikacija za internetsko bankarstvo, što vodi na lažne web stranice banaka – piše Index.hr.

Policija je upozorila na prevaru nakon što je zaprimila više prijava računalnih prevara na štetu građana, a u posljednje vrijeme i tvrtki u kojima počinitelji šalju laže phishing poruke elektroničkom poštom u ime hrvatskih banaka. U policiji navode da se na lažnim stranicama, koje su vjerna kopija legalnih stranica banaka, traži unos podataka o e-mail adresi i broju telefona za kontakt s bankom.

Nakon što se unesu kontakt-podaci, nepoznati počinitelji zovu klijente predstavljajući se kao djelatnici banaka i traže da na novoj poveznici unesu podatke o plaćanju i autorizacijske ključeve, koje potom koriste za pristup njihovim računima i prebacivanje novca na račune počinitelja u stranim zemljama.


Policija moli građane i tvrtke da ako zaprime takve pozive, u banci provjere radi li se o lažnoj poruci te da ne otvaraju poveznice u porukama elektroničke pošte niti unose podatke o plaćanju prije provjere sa svojom matičnom bankom.

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za