Regija

Održan sastanak GI sinovi i kćeri Neretve sa čelnicima Ploča, Metkovića i ravnateljima zdravstvenih ustanova

Prenosimo objavu koju smo dobili od Građanske inicijative sinovi i kćeri Neretve:

Poštovani stanovnici doline Neretve,

danas je održan radni sastanak u domu zdravlja Metković na kojem su nazočili gradonačelnik Metkovića, gosp. Dalibor Milan, zamjenik gradonačelnika Ploča, gosp. Zoran Majstrović, ravnatelj Hmp-a DNŽ gosp. Luka Lulić i ravnatelj DZ Metković, gosp. Mihovil Štimac.


Grad Opuzen nažalost, nije poslao predstavnika niti je opravdao nedolazak. Sve prisutne smo upoznali da je naša incijativa radnog karaktera te da je potrebno u skoroj budućnosti više ovakvih sastanaka i bez GI.

Tema sastanka je bila zajedničko nastupanje gradova iz doline Neretve u stimulaciji i poticaju mladog medicinskog kadra koji bi trebao preuzeti deficitarna zanimanja specijalista koji nam kronično nedostaju (ginekolog, anasteziolog, ortoped) te ulaganje u buduće generacije lječnika primarne medicine.

Ravnatelji DZ Metković i HMP Metković su upoznati sa činjenicom da trebaju maksimalno surađivati zbog stanovnika doline Neretve, korištenja opreme i kadra za isti cilj (pacijent). Upoznati su sa činjenicom da je potrebno uspostavit helikoptersku medicinsku službu sa bazom u dolini Neretve i to hitno! Upoznati su sa činjenicom da trebaju imati zajednički stav o županijskoj bolnici regionalnog značaja u dolini Neretve.

GI je upoznata sa činjenicom na sastanku da koncesionari koriste maksimalno svoja prava i ne žele sudjelovat u POSEBNIM DEŽURSTVIMA. GI je upoznata sa činjenicom da se čeka radna dozvola za pedijatra dr. Kuzman, a to je pedijatar koji pokriva 3 radna dana u tjednu. Posaznanjima građanske inicijative, to koči liječnička komora i Ministarstvo sa pravilnicima, no uskoro bi se i to trebalo riješiti.

Zaključak današnjeg sastanka je: gradovi i općine iz doline Neretve se financijski zajedno trebaju uključiti i poticati medicinski kadar za rad u ustanovama o kojim svi ovise (rodilište, domovi zdravlja i HMP). A stav i mišljenje GI je da se danas vidio tračak svjetlosti i razuma, a svima je bilo jasno da je vrijeme za konkretne ciljane zajedničke odluke. Današnji sastanak je održan bez medija iz razloga da svi shvate da GI sve što radi, radi za dobrobit svih stanovnika doline Neretve. GI se zahvaljuje svim prisutnim sudionicima radnog sastanka.

Ovim putem ispričavamo medijima, GI sinovi i kćeri Neretve će uskoro održati press konferenciju.