Regija

Odlazak predstavnika Kolektiva iz Savjeta mladih Dubrovačko-neretvanske županije: „Savjet je maskenbal u kojem ne želimo sudjelovati!“

Martina Pavlović i njezin zamjenik Ivan Gluščević, predstavnici udruge mladih Kolektiv te članovi Savjeta mladih Dubrovačko-neretvanske županije, napuštaju svoje pozicije u Savjetu ne želeći sudjelovati u maskenbalu  političkih interesa unutar Savjeta.

Maskenbal je prikladna metafora za trenutni sastav Savjeta, gdje većina članova nosi “masku” brige za mlade u Županiji, dok su stvarne namjere često usmjerene prema političkim ambicijama, bez konkretnih rezultata i proaktivnog rada.

Pavlović i Gluščević ističu kako rad Županijskog savjeta mladih nije ispunio njihova očekivanja u pogledu demokratskog, stručnog i proaktivnog angažmana za unapređenje položaja mladih u područjima demografije i zapošljavanja. Troškovi Savjeta, kako navode, često se koriste za aktivnosti izvan njegova stvarnog djelokruga, a najveći doseg svodi se na prijedlog financiranja majica za maturante.


Prijedlozi naše udruge se ne razmatraju, članovi Kolektiva se jednostavno preglasaju, a kako većinu čine članovi iz jedne stranke jasno je da tu nema demokracije već samo jednoumlja. Martina Pavlović dodaje: “Sve što smo željeli bilo je stvaranje strategije za mlade i donošenje mjera koje bi rješavale njihove probleme nakon temeljite analize situacije mladih u Županiji.”

Ivan Gluščević, njezin zamjenik, komentira nedavni izbor člana za Nacionalni savjet mladih, naglašavajući da je unatoč njegovim referencama i programu rada, na glasanju pobijedio kandidat bez referenci i bez programa rada, ali s političkom iskaznicom. ” Ovo šalje lošu poruku mladima, odražava način rada koji je potjerao mlade iz Hrvatske i ima obilježja vremena od kojih smo se kao društvo, barem načelno, odrekli. “

Zaključno, Pavlović i Gluščević smatraju da niska zainteresiranost mladih za sudjelovanje u demokratskom društvu proizlazi iz situacija poput ove, gdje se parcijalni interesi političkih stranaka stavljanju ispred potreba društva. Bez obzira na odlazak iz trenutačnog Savjeta, Kolektiv planira nastaviti svoje aktivnosti kroz različite kanale pa tako i buduće Savjete, ali će inzistirati pritom na nestranačkom sastavu Savjeta, smatrajući da trenutačni model nije održiv.

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za