Regija

Obnova hotela Labineca vrijedna 20 milijuna eura u punom jeku

Dalmatie Grupa, hrvatska podružnica Indotek Grupe, paneuropskog konglomerata za ulaganja u nekretnine i upravljanje imovinom, danas je na konferenciji za medije predstavila projekt obnove hotela Labineca u Gradcu, vrijedan 20 milijuna eura. Dovršetak projekta renovacije hotela s ukupno 248 soba predviđen je do vrhunca sezone 2025. godine te predstavlja prekretnicu u revitalizaciji lokalne turističke ponude. Ovaj projekt ujedno je i odraz predanosti Dalmatie Grupe stvaranju održive vrijednosti njihovog portfelja u Dalmaciji.


Projekt obnove službeno je predstavljen tijekom današnje medijske konferencije, gdje je Dalmatie Grupa predstavila svoju viziju transformacije hotela Labineca u najsuvremeniji objekt s 248 soba i 3 plus zvjezdice. Projekt će uvesti vrhunske sadržaje, pozicionirajući hotel kao nositelja promjena u sektoru lokalnog turizma. 

“Naš hotel će revitalizirati i repozicionirati Gradac kao ključnu turističku destinaciju. Ovaj će projekt stvoriti radna mjesta, uvesti nove izvore prihoda i osnažiti lokalnu ponudu. Od njega će koristi imati Općina, lokalna poduzeća i mjesto, kao i obitelji koje traže cjenovno pristupačan i  visokokvalitetan smještaj na jednoj od najnetaknutijih lokacija na hrvatskoj obali“, kaže Tim Wilkinson, voditelj međunarodnih akvizicija u Indotek Grupi.

Bliska suradnja Dalmatie Grupe s načelnikom Matkom Burićem i općinom Gradac bila je ključna u napredovanju projekta.

“Jako nam je drago što možemo surađivati s Dalmatie Grupom na ovom projektu obnove hotela Labineca koji predstavlja bitan napredak za Gradac i pretvara desetljećima dugo čekanje u stvarnost, nudeći i ekonomsku i sentimentalnu vrijednost. Snaga našeg partnerstva jamči značajne koristi za lokalnu zajednicu kroz razvoj ovog projekta,“ izjavio je načelnik Matko Burić.

U pripremi obnove, Dalmatie Grupa poduzela je opsežne administrativne, ugovorne i financijske pripreme tijekom prošle godine, kada je strukturalni pregled otkrio potrebu za značajnim promjenama u projektu kako bi se osigurala sigurnost i poboljšala hotelska ponuda.

Ova poboljšanja, usmjerena na produljenje turističke sezone u Gradcu, u manjoj su mjeri utjecala na vremenski okvir projekta, ali ne i na ciljani datum ponovnog otvorenja hotela. „Dalmatie Grupa ostaje predana ponovnom pokretanju poslovanja za vrhunac sezone 2025.“, kazala je Nives Grzunov.

U kolovozu 2023. godine, kako bi se ublažio potencijalni ekonomski utjecaj privremeno zatvorenog hotela na lokalnu zajednicu, Dalmatie Grupa je lokalnoj samoupravi unaprijed podmirila određene koncesijske naknade i poreze za 2024. i 2025. godinu. Očekuje se da će obnovljeni hotel Labineca udvostručiti prihode od soba te tako vidno nadoknaditi bilo koje kratkoročne ekonomske učinke renovacije.

Dalmatie Grupa stekla je hotel Labineca u Gradcu u sklopu paketa nenaplativih kredita. Njegovi prijašnji vlasnici nisu imali namjeru ulagati u obnovu ili održavanje hotela, što je dovelo do katastrofalnih uvjeta i brojnih neriješenih pitanja, uključujući nepodmirene poreze, doprinose i dugove dobavljačima. Dalmatie Grupa sklopila je razumne nagodbe s dužnicima, ponudila konkretnu pomoć partnerima i radila na zadržavanju svih zaposlenika tijekom pandemije COVID-19. Trenutno više od 40 bivših zaposlenika hotela radi u drugim objektima Grupe.

Osiguravanje budućnosti u tijeku 

Hotelski kompleks sastoji se od četiri zgrade: središnja deveterokatnica smještena je neposredno na plaži, dok su tri troetažne apartmanske zgrade smještene iza hotelske zgrade.

Renoviranje obuhvaća ekološki osviještena i troškovno učinkovita rješenja kako bi se poboljšalo iskustvo gostiju u svim objektima. Središnja zgrada sadržavat će moderne, energetski učinkovite HVAC sustave i napredne tehnologije za očuvanje voda. Vanjske fasade hotela bit će toplinski izolirane kamenom vunom kako bi se poboljšala energetska ravnoteža tijekom cijele godine.

Novi turistički sadržaji uključuju najsuvremeniji wellness centar i vrhunske konferencijske dvorane. S panoramskim vanjskim terasama, redizajnirani restoran nudit će à la carte i buffet usluge, poboljšavajući iskustvo objedovanja. Područje vanjskog bazena bit će potpuno renovirano, nadopunjeno novim jacuzzijem i prostranim terasama, pružajući dovoljno prostora za opuštanje s prekrasnim pogledom na more.

Hotel će sadržavati obiteljske sobe kako bi obiteljima koje putuju s djecom pružio pristupačan smještaj visoke kvalitete.

Projektom će se zamijeniti svi unutarnji sustavi, uključujući elektro-sustav, vodoopskrbu i odvodnju, ugraditi solarne ploče za pripremu tople vode, te u potpunosti obnoviti interijer kako bi zadovoljio suvremene standarde. (Hotel ispunjava sve osim jednog standarda za klasifikaciju s četiri zvjezdice; veličina sobe sprječava da kvalifikacija premaši 3,5 zvjezdice.)

Sveobuhvatna obnova naglašava predanost Dalmatie Grupe stvaranju vrijednosti kroz održivi razvoj i otpornost na promjene dalmatinske hospitality scene u budućnosti.

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za