Regija

Objavljena stopa smrtnosti od covida po bolnicama, pogledajte kako stoji dubrovačka

Nijedna hrvatska bolnica ne bilježi stopu smrtnosti pacijenata s dijagnozom covida-19 veću od 20 posto pa se bez obzira na sve naše probleme u borbi s koronavirusom moglo reći da dosad “nismo loše prošli”.


Najviše hospitaliziranih, njih 514, bilo je u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu, gdje je preminulo 47 pacijenata, što znači da je stopa smrtnosti od covida-19 devet posto. Troznamenkaste brojeve hospitaliziranih bilježe i Opća bolnica Dubrovnik, gdje se od covida liječila 121 osoba, ali je njih 14 nažalost izgubilo bitku (HFR 11,6 posto), zatim Opća bolnica Pula s 10 umrlih od 168 hospitaliziranih (HFR šest posto) i KBC Rijeka, gdje je preminulo 10 od 111 pacijenata, što znači da je stopa smrtnosti devet posto, piše Jutarnji.

Usporedbe radi, u Njemačkoj, jednoj od zemalja s najboljim zdravstvenim sustavom u Europi koja pritom nije imala preopterećenje zdravstvenog sustava, od kraja veljače do sredine travnja preminuo je jedan od pet pacijenata primljenih u tamošnje bolnice.

Studija objavljena u časopisu The Lancet Respiratory Medicine pokazala je da je od 10.000 pacijenata koji su s dijagnozom covida-19 primljeni u neku od 920 njemačkih bolnica između 26. veljače i 19. travnja preminulo njih 22 posto. Smrtnost je bila najviša među pacijentima starije životne dobi – preminulo je 27 posto bolesnika u dobi od 70 do 79 godina te 38 posto starijih od 80 godina.

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za