Regija

Objavljena stopa smrtnosti od covida po bolnicama, pogledajte kako stoji dubrovačka

Nijedna hrvatska bolnica ne bilježi stopu smrtnosti pacijenata s dijagnozom covida-19 veću od 20 posto pa se bez obzira na sve naše probleme u borbi s koronavirusom moglo reći da dosad “nismo loše prošli”.

Najviše hospitaliziranih, njih 514, bilo je u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu, gdje je preminulo 47 pacijenata, što znači da je stopa smrtnosti od covida-19 devet posto. Troznamenkaste brojeve hospitaliziranih bilježe i Opća bolnica Dubrovnik, gdje se od covida liječila 121 osoba, ali je njih 14 nažalost izgubilo bitku (HFR 11,6 posto), zatim Opća bolnica Pula s 10 umrlih od 168 hospitaliziranih (HFR šest posto) i KBC Rijeka, gdje je preminulo 10 od 111 pacijenata, što znači da je stopa smrtnosti devet posto, piše Jutarnji.

Usporedbe radi, u Njemačkoj, jednoj od zemalja s najboljim zdravstvenim sustavom u Europi koja pritom nije imala preopterećenje zdravstvenog sustava, od kraja veljače do sredine travnja preminuo je jedan od pet pacijenata primljenih u tamošnje bolnice.


Studija objavljena u časopisu The Lancet Respiratory Medicine pokazala je da je od 10.000 pacijenata koji su s dijagnozom covida-19 primljeni u neku od 920 njemačkih bolnica između 26. veljače i 19. travnja preminulo njih 22 posto. Smrtnost je bila najviša među pacijentima starije životne dobi – preminulo je 27 posto bolesnika u dobi od 70 do 79 godina te 38 posto starijih od 80 godina.