Regija

Obavijest vinogradima povodom učestalih oborina i nepovoljnih vremenskih uvjeta                               

Uslijed učestalih oborina i nepovoljnih vremenskih uvjeta prethodnih dana ostvareni su povoljni uvjeti za razvoj i infekciju uzročnicima plamenjače vinove loze (Plasmopara viticola), crne pjegavosti (Phomopsis viticola). Savjetujemo da se zaštita vinove loze provede čim vremenske prilike to dopuste.


Zaštitu od plamenjače i crne pjegavosti moguće je napraviti jednim od pripravaka: Mikal premium, Mikal flash, Pergado F, Ampexio.

Vremenske prilike osobito pogoduje infekcijama uzročnikom pepelnice (Erysiphe necator).

Zaštitu vinove loze od pepelnice moguće je napraviti jednim od pripravaka: Stroby, Zato 50 WG, Collis, Nativo WG, Sugoby, Talendo EC, Kusabi SC, Dynali, Domark 40 ME, Vivando i dr.

Sredstvima za zaštitu od pepelnice moguće je dodati sumporne pripravke radi smanjenja populacija štetnih lozinih grinja.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi:

Sredstva za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s dozvolom poštujući upute na etiketi. Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti niti primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH.

Sukladno Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 46/2022) propisano je da su svi profesionalni korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni voditi evidenciju o zaštiti bilja i čuvati je 3 godine kao i račune od kupljenih sredstava za zaštitu bilja te propisno zbrinuti ambalažu

                                                                           Srećko Bošković mag.ing.agr. srecko.boskovic@mps.hr

 

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za