Regija

Obavijest vinogradarima: u vinogradima se mogu uočiti simptomi zaraze!

Tijekom rezidbe vinove loze, u vinogradima se mogu uočiti simptomi zaraze uzročnicima bolesti drva ( Eska, Eutipoza, Petrijeva bolest). Zaštita bolesti drva vinove loze svodi se na primjenu PREVENTIVNIH MJERA koje uključuju aktivnosti: odumrle trsove potrebno je ukloniti iz nasada, prilikom rezidbe koristiti sredstvo za dezinfekciju, te veće rezove starog drva premazati. A netom nakon rezidbe preporuka je primjena bioloških fungicida na osnovi gljivice Trichoderma spp.

Pripravak koji je registriran za ovu namjenu je VINTEC (Trichoderma atroviride SC1), primjenjuje se fazi mirovanja, a optimalnu učinkovitost ima kad je minimalna dnevna temperatura 10°C, relativna vlaga zraka najmanje 70%, te bez kiše i mraza najmanje 24 sata od primjene.

Također se na orezanoj rozgvi mogu uočiti simptomi Crne pjegavosti (Phomopsis viticola). Tipični simptomi su da rozgva poprima srebrenkasti izgled gdje su vidljive crne točkice (piknidi). Mjere zaštite od crne pjegavosti započinju rezidbom gdje je potrebno odstraniti oboljele lucnjeve te zaraženu rozgvu iznijeti iz vinograda i spaliti.


Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na poveznici.

Sredstva za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s dozvolom poštujući upute na etiketi. Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti niti primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH.

Prema novom Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 46/2022) propisano je da su svi profesionalni korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni voditi evidenciju o zaštiti bilja i čuvati je 3 godine kao i račune od kupljenih sredstava za zaštitu bilja te propisno zbrinuti ambalažu

Srećko Bošković mag.ing.agr.
srecko.boskovic@mps.hr

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za