Regija

Obavijest vinogradarima

Vinova loza se nalazi u razvojnom stadiju intenzivnog porasta listova i mladica dok sorte ranije epohe dozrijevanja ulaze u cvatnju. Najavljene oborine povoljno će utjecati na razvoj i infekcije uzročnicima plamenjače vinove loze (Plasmopara viticola) , te sive plijesni (Botrytis cinerea) kod osjetljivih sorata. Za zaštitu od navedenih uzročnika preporučujemo pripravke sistemičnog djelovanja, uz napomenu da pripravci koji u sebi imaju djelatnu tvar folpet postrano djeluju i na uzročnika sive plijesni.

Zaštitu od plamenjače vinove loze moguće je napraviti jednim od pripravaka: Forum star, Mikal Flash, Mikal Premium F, Curzate F , Pergado F, Fantic F, Momentum trio, Magma Triple, Sphinx extra 685 WDG. Navedeni pripravci sadrže folpet koji će dati zaštitu i od ranog razvoja sive plijesni.

Razmak između zaštita ne bi trebao biti duži od 10-12 dana.


Vremenske prilike osobito pogoduju infekcijama uzročnikom pepelnice (Erysiphe necator)

Zaštitu od pepelnice vinove loze moguće je napraviti jednim od pripravaka: su Dynali, Luna expirience, Revyona, Collis, Nativo 75 WG, Mystic EC, Vivando, Talendo extra, Folicur EW 250, Domark 40 ME, Prosper CS 300 i sl.

Osjetljive sorte na razvoj sive pljesni ili botritisa u razvojnom stadiju početka cvatnje možete zaštititi jednim od botriticida https://fis.mps.hr/trazilicaszb/
Upućujemo vinogradare pregled vinograda na prisutnost gusjenica grozdovih moljaca te prema potrebi obaviti suzbijanje jednim od pripravaka: Coragen SC, Affirm, Voliam, Radiant, Laser KS, Vertimec 018 EC i sl.

Pripravke upotrijebiti prema uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Zakon o održivoj uporabi pesticida (NN 46/22) propisuje da je profesionalni korisnik obvezan voditi i čuvati evidenciju o uporabi pesticida na razdoblje od tri godine, uključujući i račune za kupljene pesticide. Pripravke za zaštitu bilja upotrijebiti prema uputi proizvođača, a praznu je ambalažu potrebno zbrinuti na propisani način.

Ivana Tomac Talajić dipl. ing. agr.
e-mail: Ivana.Tomac.Talajic@mps.hr

Ilistracija: Freepik

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za