Regija

Obavijest maslinarima

Obavještavamo maslinare s područja Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije da je započeo let druge generacije maslinine muhe (Bactrocera oleae) srednjim do jakim intenzitetom.
Oborine u prethodnim danima utjecale su na povoljni razvoj štetnika i na punjenje plodova koji su privlačni za polaganje jajašaca i razvoj ličinki.


Preporučujemo maslinarima pregled žutih ljepljivih ploča u masliniku te pregled plodova a ovisno o stanju u masliniku poduzimanje mjera zaštite.


U maslinicima u kojima se do sada redovito primjenjivala kaolinska glina i u kojima nema zaraze može se nastaviti s ovom vrstom zaštite.Prag štetnosti za tretiranje metodom mamaca je ulov od dvije muhe/tjedno na običnoj žutoj ploči ili do 5% napadnutih plodova .


U tu svrhu se može nastaviti koristiti gotovi pripravak pod nazivom Success bait ili kombinacija Buminala i insekticida prskanjem samo dijelova krošnje ili samo pojedinih grana i to u pravilu koje su manje rodne. Ova metoda daje zadovoljavajuće rezultata ako se primjeni na širem području u izoliranim ili poluizoliranim maslinicima.


U ekološkoj proizvodnji dozvoljena je primjena kaolinske gline i Success baita.


Kurativno tretiranje (cijelog nasada) je opravdano kada je zaraženo do 10 % plodova.


Prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu registrirani pripravci su na osnovi: – flupiradifuron -SIVANTO PRIME;
-deltametrin– DECIS 2,5 EC, DECIS 100 EC, SCATTO, ROTOR SUPER, POLECI PLUS, DEMETRINA 25 EC, DELTAGRI

Napomena: Projektom istraživanja osjetljivosti maslinine muhe (Bactrocera oleae) na insekticide tijekom 2018. i 2019. godine u jadranskom dijelu Hrvatske, pripravci na osnovi deltrametrina imaju dozvolu, ali nemaju učinkovitost u njenom suzbijanju (https://rezistentnost-szb-hr).

Pripravke upotrijebiti prema uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom http://fis.mps.hr/trazilicaszb/ .


Napominjemo, prema Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 46/2022) propisano je da su svi profesionalni korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni voditi evidenciju o zaštiti bilja i čuvati je 3 godine kao i račune od kupljenih sredstava za zaštitu bilja i propisno zbrinuti ambalažu.

Silvija Marušić dipl.ing. agr.
e-mail: silvija.marusic@mps.hr

Ilustracija: Freepik

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za