Regija

Novi tim na splitskoj kardiokirurgiji: “Pacijenti više nikada neće plaćati za operaciju”

Napokon isti tretman za sve pacijente. Nema više mita i kuverti s eurima na splitskom Zavodu za kardiokirurgiju.


– Pacijenti više nikada neće plaćati za operaciju. Svi pacijenti koji budu referirani za operaciju bit će operirani nakon završene dijagnostičke obrade u roku od 48 sati – kaže za HRT doc.dr.sc. Mate Petričević, pročelnik Zavoda za kardiokirurgiju KBC-a Split.

Docent Mate Petričević uz kolege specijaliste Stjepana Ivankovića i Rajku Gabelicu pojačanje su splitske bolnice. Zagrebačko Rebro mijenjaju za nove izazove.

– Pacijenti će dobiti najmoderniji operacijski zahvat, s kirurzima koji su životno posvećeni pacijentima i struci – poručuje Petričević.

Stjepan Ivanković, subspecijalist kardiokirurgije KBC-a Split, prepoznao je, kaže, entuzijazam ljudi koji su željeli nešto poduzeti za ovaj kraj.

– Treba biti pošten i kazati da svako od nas kardiokirurga vidi prostor za dodatno napredovanje – dodaje.

Napredak se već osjeća, 40 posto je više operacija. Nedavna afera, u kojoj je jedan liječnik osumnjičen za primanje mita, zasjenila je sve dobro što se radilo na Zavodu proteklih 15 godina.

– Kardiokirurzi nisu i neće biti teško dostupni. Kardiokirurzi su tu radi pacijenata – kaže Petričević.

– Ponovno su uvedeni službeni sastanci u intenzivnoj njezi, službene vizite, službeni sastanci s drugim stručnim kolegijima. Napravili smo impresivan broj operacija, ugrađuju se nove tehnologije – komentira Matija Milić, subspecijalist kardiokirurgije KBC-a Split.

Novi tim već je uveo i minimalnu invazivnu kardiokirurgiju, i to trenutačno uz najmanje rezove u Hrvatskoj.

Zdenka Sule, medicinska sestra, voditeljica operacijske dvorane Zavoda za kardiokirurgiju kaže – uvođenje novih tehnologija je nešto novo za njih iako su 15 godina u kardiokirurgiji.

– Za mene osobno zaista veliki izazov – kaže.

Ni mali skučeni prostor, koji ovi vrsni stručnjaci dijele, nimalo im ne smeta da za već šest mjeseci najave novi projekt – prvi put ugradit će se umjetno srce u KBC-u Split.

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za