Regija

NOVI REŽIM Nakon ulaska Hrvatske u Schengen, putnici iz BiH će morati podnijeti poseban zahtjev kojega će i dodatno plaćati

foto: Braco Ćosić

Iz Delegacije Europske unije u Sarajevu i Europske komisije istaknuli su da će EU od svibnja iduće godine uvesti automatiziani elektronski sistem pod nazivom ETIAS, a koji će služiti za putovanja u zonu Schengena za putnike kojima nije potrebna viza za ulazak u EU. Dakle, nekako po ulasku Hrvatske u režim Schengena, nova pravila slijede i za naše prve susjede, donosi Slobodna.

– ETIAS ne uvodi obaveze posjedovanja vize putnicima iz zemalja za koje je omogućen bezvizni režim putovanja u EU, uključujući i iz Bosne i Hercegovine. Državljani trećih zemalja kojima nije nepohdna viza za putovanje u Šengen zonu trebat će prije puta podnijeti zahtjev za odobrenje putovanja jednostavnom procedurom korištenja web stranice ili mobilne aplikacije ETIAS-a i za to će morati platiti naknadu u iznosu od sedam eura, a dobijeno odobrenje ETIAS-a važit će tri godine – navode iz Delegacije EU u Sarajevu.

Samo neke od pogodnosti ovog sistema su brže i efikasnije procedure kontrole na granicama, manje birokracije, manje kašnjenja i odgađanja za putnike, bolja sigurnost, poboljšana prevencija ilegalnih migracija kao i efikasnije procedure upravljanja granicama, piše Dnevni avaz.


Prijava na aplikaciju ne bi trebalo da traje duže od 10 minuta i ne bi trebalo da zahtijeva nikakvu dokumentaciju osim putne isprave (pasoš ili drugi ekvivalentan dokument). U slučaju nemogućnosti prijave zbog godina, upitne razine pismenosti, pristupa i kompetencije informacionih tehnologija i slično, prijavu može podnijeti treća osoba. Automatski proces procjene će započeti nakon što se potvrdi naplata naknade.

Iz Europske komisije navode da će broj automatski odobrenih podnositelja biti iznad 95 posto, a odobrenje će dobiti u roku od nekoliko minuta nakon uplate.

Po dolasku na granični prijelaz u Schengen zonu, granični policajac će elektronskim putem učitati podatke o putnim dokumentima. Ako ne postoji važeća putna dozvola ETIAS, graničari će odbiti ulazak i evidentirati putnika i odbijanje ulaska u Entry Exit System.

Odobrenje za putovanje će se odbiti ako podnositelj zahtjeva predstavlja sigurnosni rizik, rizik od ilegalne imigracije ili predstavlja visok rizik po epidemiološku situaciju, pojasnili su iz Europske komisije, prenosi Dnevni avaz.