Regija

NOVI PODACI U Metkoviću je u 2019. rođeno 25% manje djece, nego u 2018. godini

Prema anketnim podacima iz svih hrvatskih rodilišta koje je objavio portal gradonačelnik.hr, a prenio Jutarnji list, u Hrvatskoj rođeno najmanje djece otkad se vode statistike: podaci iz rodilišta govore da je tijekom 2019. u Hrvatskoj rođeno samo 36.090 djece, oko 900 djece manje nego 2018. godine.

Službene podatke o broju rođenih Državni zavod za statistiku objavit će tek u lipnju, no preliminarni podaci Zavoda na tragu su onih prikupljenih iz rodilišta. I prema DZS-u je u prvih 11 mjeseci prošle godine broj rođene djece za oko 1000 manji od broja rođenih u istom razdoblju 2018.

Sve ukazuje da će broj novorođenih biti oko 36.000. U dob za rađanje dolaze sve malobrojnije generacije, koje odgađaju rađanje za sve kasniju dob. To je glavni razlog sve manjeg broja rođene djece. Ne pomaže ni iseljavanje – kaže dr. Ivan Čipin s Katedre za demografiju zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, voditelj Centra za longitudinalne populacijske studije.


Prošle je godine povećanje broja rođenih u odnosu na 2019. zabilježilo samo pet rodilišta: u Šibeniku, Pakracu, Vinkovcima, Sisku i Bjelovaru, a rodilište u Gospiću je ostalo na nuli, s istim brojem rođenih kao i godinu prije.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u minusu su jedina dva rodilišta, ono u Dubrovniku (-0,8%) i Metkoviću (-25%). Prema ovim podacima, u Metkoviću je u 2019. rođeno 101 dijete što je 34 manje nego u 2018. (135 novorođenih) koja je bila rekordno loša natalitetna godina. Lošiji od Metkovića je jedino Sinj gdje je pad novorođenih od čak 40%.

Potpuni podaci o broju novorođenih na području Metkovića i Doline Neretve bit će poznati u lipnju kada će podatke objaviti Državni zavod za statistiku. Tada će se ovom broju pridodati i ona djeca koja su rođena u Dubrovniku ili Splitu, koji također bilježi pad od (-3,3%), ali i oduzeti ona rođena u metkovskom rodilištu, a koja prebivaju izvan Grada Metkovića.

izvor: likemetkovic.hr