Regija

NOVA GENERACIJA PROGRAMERA: Rad na mikroračunalima u školama Županije

Diljem Hrvatske provodi se Project ProMikro koji bi trebao biti svojevrsni most između trenutnog stanja u obrazovanju i uvođenja obvezne informatike sljedeće školske godine. Projekt podrazumijeva opremanje osnovnih škola mikroračunalima, a s ciljem uvođenja algoritamskoga načina razmišljanja i problemskoga pristupa u različite nastavne predmete i izvannastavne aktivnosti uporabom mikroračunala.

Učenici šestih razreda svoja su mikroračunala dobili u prosincu te su ih počeli koristiti u nastavi ne samo informatike, već i ostalih školskih predmeta. Profesori su prethodno prošli potrebnu edukaciju kako bi nastavne cjeline mogli predavati uz pomoć najsuvremenije tehnologije te je približiti šestašima. Među gotovo 900 škola (83 posto svih škola u Hrvatskoj) koje su se dobrovoljno prijavile za sudjelovanje u projektu, 20 je osnovnih te dvije područne škole Dubrovačko – neretvanske županije.

U OŠ Ivana Gundulića u Dubrovniku “Microbit” koriste još od prošle školske godine kroz izvannastavne aktivnosti satova informatike. Prof. Mladen Andrijanić prvi se uključio u ovaj projekt, a kasnije su mu se pridružili i ostali STEM učitelji, kazala je za Nportal ravnateljica OŠ Ivan Gundulić Vedrana Elez.


“U okviru projekta Croatian Makers STEM revolucije sudjelovalo je 10 učenika od petog do osmog razreda. Ove školske godine učenici šestih razreda primili su 87 kompleta Microbitova koje koristimo na satovima tehničke kulture i informatike te u nastavi izvannastavnih aktivnosti. Škola je također sudjelovala na nagradnom natječaju ‘micro:bit’ u nastavi kao i na početnoj i naprednoj edukaciji učitelja u korištenju Microbitova u nastavi različitih nastavnih predmeta”, dodala je Elez.

Učenici su vrlo aktivni na mikroračunalima i u OŠ Petar Kanavelić u Korčuli, istaknuo je za Nportal ravnatelj škole Velebit Veršić.

“Prošle smo godine imali dvije – tri radionice nakon kojih učenici sve više u nastavi koriste tablete, baš je to izvrsno prihvaćeno. Uvođenje informatike kao obveznog predmeta po meni je pitanje dana. Ona je toliko prisutna u svakodnevnom životu i potrebna, informatička pismenost danas je jedan od temeljnih preduvjeta za zaposlenje. Naši učenici od petog do osmog razreda uče informatiku kao izborni predmet, ali želimo iznaći načina da je uvedemo već od prvog razreda, ne u klasičnom smislu, ali barem kroz nekakve slobodne aktivnosti za jednu do dvije grupe zainteresiranih učenika nižih razreda. Problem je zapravo što su svi zainteresirani, a teško iznalazimo dovoljno prostora za sve”, govori Veršić.

OŠ Vladimira Nazora Ploče mikroračunalima se na svojoj službenoj stranici pohvalila prošli tjedan. Naime, njihovi su učenici na mikroračunalima počeli učiti početkom drugog polugodišta.

“Naša informatičarka Dona Prović i knjižničar Mario Bebek napravit će kroz idući tjedan radionicu za sve zainteresirane pa će se u projekt priključiti i nastavnici drugih predmeta. Učenicima su mikroračunala već dostavljena i jučer su krenuli s učenjem. Ovaj je projekt odličan, jako volim takve stvari. Našim učenicima uvođenje informatike kao obveznog predmeta neće biti neka novost jer su šestaši već odavno na informatici, osamnaestak ih od ukupno 20 učenika pohađa taj izborni predmet i jedva ih profesorica sve smjesti koliki je interes. Mislim da nije preambiciozno učiti učenike programiranju jer oni to jako temeljito uče već u petom razredu. Djeca vole novotarije, začas se snađu, ne treba im ništa puno teoretski objašnjavati, odmah kreću u praksu”, kazala je za Nportal ravnateljica OŠ Vladimir Nazor Ploče Javorka Musulin.

Ostatak članka pročitajte na nportal.hr