Regija

Nitko ne da svoju općinu

neretva by franka veža

Što će biti s malim općinama, pitanje je koje se ovih dana često može čuti u javnosti.

Nakon nedavnih izbora najspominjanija reforma je upravo ukidanje jedinica lokalne uprave, gradova i općina koje ne mogu samostalno funkcionirati, odnosno koje plaće zaposlenika i ostale troškove podmiruju iz dotacija državnog proračuna.

Upravo su male općine, posebno one na područjima od posebne državne skrbi, označene kao veliki “gutači državnog novca”, zbog čega je Most još u kampanji najavljivao ukidanje tih jedinica lokalne uprave. Primjerice, samo na području prijeratne općine Metković nastalo je pet novih jedinica lokalne uprave, četiri općine, Kula Norinska, Zažablje, Pojezerje i Slivno, te grad Opuzen.


Stanovnici Kule Norinske, Zažablja, Pojezerja i Slivna s kojima smo razgovarali imaju različita mišljenja o nužnosti opstanka općine. Prevladava mišljenje da se ove općine u slučaju ukidanja treba pripojiti gradu Metkoviću, a da općinske vlasti nastave djelovati na volonterskom principu.

Imaju i dobrih strana
Naime, po mišljenju mnogih, male općine su imale i svojih dobrih strana u smislu lokalnog razvoja područja od posebne državne skrbi, što bi svakako trebalo i nastaviti. Drugi su skloni vjerovati da HDZ neće pristati na ukidanje općina, pa i županija, jer je upravo to njihova izborna baza. Među neretvanskim općinama najviše prihoda u iznosu od 4,085 milijuna kuna ima općina Slivno, jedina koja izlazi na more, dok su rashodi istodobno 3,8 milijuna kuna.

– Općina Slivno može samostalno funkcionirati bez potpore državnih institucija, na taj način i funkcionira vodeći računa o fiskalnoj odgovornosti i trošeći onoliko novca koliko i stvarno ima -ističe načelnik općine Smiljan Mustapić, koji naglašava da je Slivno završilo proteklu 2015. godinu bez ikakvih dugovanja.

– Pravo pitanje bi bilo – što su to male općine? Jesu li to općine koje se ponašaju odgovorno, plaćaju svoje obveze, brinu o potrebama svojih stanovnika i u većini slučajeva obveze koje građani plaćaju općini znatno su manje od drugih “većih” sredina. Stvara se hajka da će svi problemi biti riješeni ukidanjem malih općina, a onda na taj način možemo razgovarati i o malim tvrtkama, treba li i njih zakonski ukidati i pripojiti “nekim velikim” bez obzira što su uspješne i stvaraju svojim poslodavcima dobit – rezolutan je Smiljan Mustapić, koji smatra da općine koje mogu same funkcionirati i izvršavati svoje obveze ne treba ukidati.

Nema nepodmirenih računa
I jedna od najnerazvijenijih općina Pojezerje, koja je često navođena kao primjer nepotrebne lokalne uprave, uspješno je okončala poslovnu godinu s 2,4 milijuna kuna prihoda. Načelnik Boro Dominiković smatra da općina može samostalno funkcionirati, jer nema niti jedne kune nepodmirenih računa.

– Osnivanjem Općine Pojezerje 1993. godine napravljeni su vrlo bitni infrastrukturni projekti u svim naseljima na području općine: zgrada Kulturno-sportskog centra Pojezerje u naselju Otrić-Seoci, mrtvačnice u svim naseljima, vodovodna mreža i javna rasvjeta u svim naseljima, tamponiranje svih poljskih putova, asfaltiranje svih nerazvrstanih cesta kroz naselja, čišćenje i uređenje korita poljskih odvodnih kanala. Tu je još i osnivanje i financiranje Dječjeg vrtića, DVD-a Pojezerje, obnova crkvi i ostalih sakralnih objekata u svim naseljima, uređenje izvorišta pitke vode Vir u naselju Otrić-Seoci – podsjetio je Dominiković.

On je još istaknuo da Pojezerje već godinama dodjeljuje stipendije studentima, sufinancira prijevoz učenika srednjih škola te je u nekoliko navrata općina sufinancirala nabavu sadnog materijala (vinova loza, masline, smokve, jabuke, šljive).

– A to se ništa ne bi realiziralo da nismo imali svoju jedinicu lokalne samouprave – zaključio je Dominiković.
Mogućnost opstanka
Što se tiče ukidanja općina, mislim da prije bilo kakve odluke treba napraviti određenu studiju, koja će pokazati mogućnost opstanka pojedinih općina. Osobno nisam za ukidanje općina, i mislim da je dovoljno pogledati koliko se je toga napravilo od 1993. kada su nastale “male” općine pa do danas. Općina Kula Norinska pored poljoprivrede ima razvijen turizam, preteče smo fotosafarija, a gospodarski razvoj temeljimo na našoj Poslovnoj zoni Nova Sela, gdje već sad imamo potencijalne ulagače, te mislimo da naša općina ne bi trebala ulaziti u bilo kakvo razmatranje o ukidanju – kaže Nikola Krstičević, načelnik Kule Norinske.

 

Tekst: Stanislav Soldo / www.slobodnadalmacija.hr
Foto: Franka Veža