Regija

Nevrijeme s tučom u Dubrovniku – Timelapse video

Nevrijeme u Dubrovniku by Boris Basic

Između 10,30 i 12 sati dubrovačko je područje zahvatilo prolazno grmljavinsko nevrijeme. Na meteorološkoj postaji Dubrovnik Petka palo je 6 litara oborine po kvadratnom metru, a temperatura zraka se u samo pola sata sa 18 spustila na prohladnih 13 Celzijevih stupnjeva sredinom dana.

Osim intenzivne grmljavine i kiše, dijelove Dubrovnika je zabijelila tuča. Ponegdje je palo više 5 centimetara tuče, pa je led ostao na tlu i nakon što se nevrijeme nastavilo kretati prema Pelješcu.

O ovom nevremenu više nam je rekao naš član Boris Bašić, jedan od osnivača ekipe Storm Chasers Dubrovnik:


– Sjedio sam kod kuće na svom balkonu i promatrao obični kumulus kako se nevjerojatno brzo vertikalno razvija. Mislim da takvu brzinu razvoj nisam odavno vidio. Znao sam odmah da će to prerasti u veličanstven kumulonimbus, a to se upravo i dogodilo. Vjerujem da se radi o superćeliji, jer je oblak osim svog pravda kretanja imao i svoju vlastitu vrtnju. Zgrabio sam opremu i snimio dosta fotografija i video zapisa. Timelapse nevremena kojega sam snimao sadrži mnogo udara munja, vjerujem da će biti vrlo atraktivan.

Nakon što se nevrijeme malo smirilo, odlučio sam poći na Srđ koji je bio pod “paljbom” munja. Na putu za vrh imao sam što vidjeti. Munja je pogodila bor pored puta i ogulila mu koru. U kori se točno mogu vidjeti tragovi struje kuda se munja probijala. Osim toga, munja je izrovala zemlju oko korijena, a manja kamenja pobacana su sve do puta – rekao nam je Boris koji je bio vidno uzbuđen zbog svega što je danas vidio na dubrovačkom području i kvalitetno dokumentirao.

Ispod možete vidjeti i timelapse video nevremena, koji je napravio Boris Bašić:

Tekst: Rade Popadić
Foto: Boris Bašić
Video: Boris Bašić
www.crometeo.hr