Regija

Neretvanski jagodari u nevolji, a berba pred vratima: “Voda nam je slana! Kako ćemo navodnjavati jagode”

Za manje od mjesec dana na tržnicama će se naći neretvanske jagode, crvene, sočne i ukusne. Ali ako se nastavi sušno razdoblje, a voda u neretvanskim kanalima i dalje bude slana i na granici upotrebe za zalijevanje poljoprivrednih kultura, urod jagoda zasigurno će biti manji, piše Dubrovački vjesnik.

Upravo je jagoda ta koja zahtijeva kvalitetnu vodu za zalijevanje i ne podnosi ni minimalna zaslanjenja. Na plantažama od Opuzena do Ušća poljoprivrednici su počeli dizati agrilno platno s jagoda koje cvjetaju na veliko. Vidljivi su zametnuti plodovi koji će uskoro biti prve jagode iz neretvanske doline. Međutim, zaslanjena voda sve bi mogla promijeniti.

– Voda je jako loša za zalijevanje. Ako ne bude kiše mogli bi imati velikih problema – kaže nam Petar Bjeliš, proizvođač jagoda. Slana voda negativno utječe na rast i razvoj biljke i ploda te u konačnici na manji prinos.


– U slanu vodu se ne mogu dodavati sredstva za prihranu pa biljka ne napreduje – pojašnjava nam Bjeliš koji se nada da će, ako se nastavi toplo vrijeme, jagode zreliti već nakon Uskrsa.

Na probleme zaslanjenja i nekvalitetne vode upozoravaju i iz udruge Neretvanska mladež koja okuplja proizvođače voća i povrća iz doline Neretve. Oni čak mjerodavnim institucijama Ministarstvu poljoprivrede i Hrvatskim vodama nude rješenja kako bi neretvanska poljoprivreda dobila kvalitetnu vodu.

– Zbog većeg dotoka rijeke Neretve imamo jeftin i brz način upravljanja kvalitetom vode u takozvanom bazenu slatke vode – Maloj Neretvi. U periodima višeg vodostaja u Velikoj Neretvi, jednostavno se može otvoriti ustava-brana u Opuzenu ili pustiti voda u Malu Neretvu, a eventualni višak vode ispustiti u more otvaranjem brane na Ušću. Nažalost, taj način distribucije kvalitetne vode nije iskorišten, upozorava agronom Željko Bjeliš.

Istovremeno, voda u Maloj Neretvi je kvalitetna za navodnjavanje u smislu ukupnih soli u vodi. Ustava na Crepini (kroz nju se vodi voda iz Male Neretve u sustav) je zatvorena, a to znači da nitko nema dostupnu vodu za navodnjavanje. Pomoću ustave na Crepini se distribuira voda u dva smjera za područje Jesenska i Modrič te za područje Glog i Ušće. Navodno se ustava ne otvara zbog sudskog procesa između Hrvatskih voda i vlasnika poljoprivrednih parcela – ističe Željko Bjeliš, koji je zatražio pomoć od Hrvatskih voda i Ministarstva poljoprivrede u rješavanju ovih problema oko navodnjavanja.

Rast proizvodnje i produktivnosti bez osnovnih resursa poljoprivredne proizvodnje nije moguć, a ovakvim ponašanjem i odnosom prema poljoprivrednim proizvođačima, učiniti ćemo ovaj prostor nepoželjnim za rad i život-rezolutan je Bjeliš.

– Na sreću proizvođača jagoda, imali smo kišni period sa dovoljnom količinom oborina, tako da nismo bili prisiljeni navodnjavati jagode. Međutim, naredni period prema prognozama je bez oborina, sa porastom temperatura. U takvim uvjetima, biti će potrebna kvalitetna voda za navodnjavanje jagoda, a počinje i sadnja ranog povrća, tikvica, dinja i lubenica, koje također treba navodnjavati- ističu u udruzi Neretvanska mladež.

Piše: Stanislav Soldo/dubrovacki.slobodnadalmacija.hr

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za