Regija

Neretvani ostaju bez pograničnih propusnica

Pogranicna propusnica

Zbog zahtjevne papirologije kojom se dokazuje opravdanost prelaska državne granice na malograničnom prijelazu, brojni stanovnici doline Neretve ostat će bez pograničnih propusnica kojih su se u gužvama i kolonama jedva dočepali neposredno prije ulaska Hrvatske u EU.

Prema informacijama MUP-a Republike Hrvatske, postojeće pogranične propusnice, s kojima se može prijeći u Bosnu i Hercegovinu, vrijede do 30. rujna, a nakon tog roka moraju se zamijeniti za biometrijske.

MUP je preko službenih mrežnih stranica obavijestio stanovnike pograničnih područja Republike Hrvatske da će nadležna tijela Bosne i Hercegovine bez naknade zamijeniti stare pogranične propusnice za nove, biometrijske, do 30. rujna 2014. godine.


Riječ je o pograničnim propusnicama (žute boje) koje su bile izdane na rok od pet godina prema Sporazumu između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o pograničnom prometu i suradnji od 5. ožujka 2003. godine.

Zamjena starih pograničnih propusnica bez naknade obavlja se sukladno članku 15 st. 2. novog Sporazuma između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o pograničnom prometu i suradnji od 19. lipnja 2013. godine. Međutim, nije sve tako lagano kako se čini na prvi pogled.

Izigrani i prevareni
Stanovnici pograničnih područja izigrani su i prevareni budući da im je rečeno da će stare propusnice vrijediti do datuma isteka, dakle pet godina, bez obzira na buduće potpisane sporazume između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Neposredno prije ulaska Hrvatske u EU, u Policijskoj postaji Metković bio je pravi stampedo, stotine građana čekale su u redu za dokument, koji već tada praktički nije vrijedio. Jedina je olakšica u tome što su propusnicu tada plaćali 60 kuna, a ona sada, kad se traži u BiH, košta 60 maraka (oko 240 kuna).

Dakle, nema dodatnih novčanih troškova, ali itekako ima papirologije i čekanja, jer ponovno treba hrpa dokumenata, što znači da se ne radi o zamjeni, nego o novom traženju dokumenta – pogranične propusnice.

Naime, Granična policija Bosne i Hercegovine svojim je područnim uredima izdala naputke o izdavanju pograničnih propusnica i nema nikakve razlike u proceduri između podnošenja novih zahtjeva i zamjene postojećih “žutih” propusnica.

Tako pri podnošenju zahtjeva za izdavanje pogranične propusnice podnositelj mora dati valjanu putnu ispravu (putovnicu ili osobnu iskaznicu).

Nova procedura
Osim toga, potrebno je priložiti i dokument kojim se može dokazati opravdana potreba za redovitim prelaskom zajedničke državne granice pod uvjetima pograničnog režima, što građanima i stvara najviše problema i dovodi u pitanje zamjenu propusnice.

Prema stavu Granične policije BiH, opravdanu poveznicu s pograničnim područjem u smislu ekonomske, socijalne, obiteljske i druge veze treba dokazivati ovjerenom fotokopijom ili originalnim ispravama ili nekim drugim dokumentom na osnovi kojega se može nedvojbeno zaključiti postojanje opravdane potrebe za ulaskom i boravkom unutar pograničnog područja BiH. To mogu biti: posjedovni list, zemljišnoknjižni izvadak, potvrda o zaposlenju ili potvrda o školovanju, koja nije starija od šest mjeseci, računajući od datuma podnošenja zahtjeva.

Stoga će većina građana kojima je Republika Hrvatska izdala propusnice ostati bez njih jer pred tijelima BiH neće moći prikupiti traženu dokumentaciju, pa dolazimo do zaključka da nije riječ o zamjeni, nego o potpuno novoj proceduri za ishođenje biometrijske pogranične propusnice.

Tekst: Stanislav Soldo, www.slobodnadalmacija.hr
Foto: www.slobodnadalmacija.hr

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za