Regija

NEOMETAN ULAZAK: Migranti će plovilima preko Neuma na hrvatsko tlo?

Zbog pandemije koronavirusa smanjena je migrantska aktivnost na području južne Hercegovine. Međutim, dolaskom jeseni za očekivati je da će se iznova aktivirati migrantska ruta, to više što su manje skupine migranata, kojima je glavni cilj ilegalno prijeći u Hrvatsku i dokopati se zemalja zapadne Europe, zamijećene na jugu Hercegovine.

Tako bi dolina Neretve mogla postati migrantsko odredište, kako je to bilo prije pandemije koronavirusa, piše jutros Stanislav Soldo u Slobodnoj Dalmaciji.

Migrantima je dolina Neretve interesantna jer granicu mogu prijeći kroz močvaru između Gabele i Metkovića ili pak brdskim područjima. Migrantima je tako otvoren put na potezu Dračevo –​ Borut –​ ​Dobranje (RH) –​ ​Metković ili Doljani –​ brdo Predolac –​ ​Metković ili pak preko brda Jasenica iz pravca Čapljine ili Ljubuškog prema Novim Selima.


Na šetačkim stazama u Predolcu još uvijek se mogu vidjeti odbačene stvari, jakne, torbe, obuća, odjeća, plastične boce te ostaci hrane, koji potvrđuju da su se tu kretali ilegalni imigranti.

Dolina Neretve, odnosno Dubrovačko-neretvanska županija mogla bi postati izbor imigrantima u bijegu na Zapad, posebno u nadolazećim zimskim danima jer će im uhodane rute u zapadnoj Bosni zbog hladnijih dana biti nedostupne.

Nova ruta

Uz već uhodane “brdske“ rute na području doline Neretve postoji velika mogućnost otvaranja nove migrantske rute preko Neuma.

Na to su još prošle godine upozoravali BiH stručnjaci za sigurnost. Tom rutom bi se migranti plovilima ilegalno prebacivali u Hrvatsku. Naime, migranti smješteni u bilo kojem od 150 prihvatilišta u Bosni mogu neometano doći u Neum jer u BiH imaju potpunu slobodu kretanja. Iz Neuma bi zatim ilegalno ulazili u RH brdskim, ali i morskim putem. Neslužbeno doznajemo da do sada nije bilo nikakvih pokušaja ilegalnih ulazaka u RH na području Neuma.

Kako doznajemo, s ciljem zaštite državne granice formirane su mješovite ophodnje Hrvatske i BiH policije koje svakodnevno razmjenjuju informacije vezane za probleme ilegalnih migracija. Također, hrvatska policija štiti državnu granicu sa susjednom Bosnom i Hercegovinom uporabom tehnike, stalnim pješačkim i autoophodnjama uz graničnu crtu, kao i mjerama u dubini teritorija s obje strane granice.

Ali opcija praćenja na moru nije toliko razvijena, pa bi lokalni trgovci ljudima upravo to mogli iskoristiti za ilegalno prebacivanje migranata preko granice.

Unatoč nadzoru Hrvatske i BiH policije, posao s ilegalnim migrantima cvjeta u Hercegovini, pa je za očekivati da se ovi trgovci ljudima aktiviraju i na moru jer je cijena prijevoza ilegalnih migranata od Libije do Italije i do dvije tisuće eura po osobi. Da su migranti krenuli preko granice potvrđuje i priča iz Imotske krajine, gdje su oteli starca i prisilili ga da im bude vodič. Stoga je samo pitanje dana kada će ilegalne skupine osvanuti po brdima u okolici Metkovića.

Slobodna Dalmacija

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za