Regija

NEMA LABAVO Neće samo liječnicima i sestrama trebati covid potvrda za ulazak u bolnicu

Tjedan dana ostalo je do obaveznih covid-potvrda za ulaz u bolnice. Kako N1 neslužbeno doznaje, osim zdravstvenih radnika i zaposlenih u drugim djelatnostima u krugu bolnica, obaveznu covid potvrdu da su preboljeli koronu ili se cijepili ili imaju negativan test morat će i imati i svi pacijenti, osim hitnih slučajeva, prenosi Slobodna Dalmacija.


Struka je pripremila dva dokumenta, prvi je već poznat – riječ je o obveznim covid potvrdama za zaposlene u zdravstvenom sustavu, a drugi se tiče pacijenata. Kako smo neslužbeno doznali u Ministarstvu zdravstva – sve je spremno i za obvezno uvođenje covid-potvrda za sve pacijente koji nisu hitni. Dakle, u bolnicu na pregled moći će ući samo oni koji su cijepljeni, preboljeli koranavirus ili s negativnim testom. A da se ovoga puta misli ozbiljno, potvrđuje ministar Beroš koji zdravstvenim djelatnicima poručuje – izostanak s posla neće biti plaćen.

“Neće moći prisustovati poslu i napravit će problem sebi i sustavu. Sustavu jer će ravnatelji morati naći zamjenu, a sebi jer neće biti na poslu i neće moći primiti naknadu za isti”, rekao je Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera.

Testiranje na teret proračuna neće biti dugog vijeka

Oštra poruka i iz Vlade – testiranje na teret proračuna za one koji se nisu ili neće testirati, a rade u zdravstvenom sustavu neće biti dugog vijeka.

“Snositi taj trošak nije dugoročno rješenje jer svi moramo biti solidarni i odgovorni”, kaže glasnogovornik Vlade Marko Milić.

“Postupak oko covid potvrde usmjeren je prema povećanju sigurnosti. Takva sigurnost nema cijenu. Možemo razgovarati o trošku, ali inzistirat ćemo na sigurnosti. Testiranje planiramo dvaput tjedno. Ne znamo što s onima koji odbiju test i cijepljenje. Da ne bismo nekoga diskriminirali, uveli smo mogućnost testiranja. Ono će prvo biti besplatno, no ne može dovijeka biti tako. Ako netko ne želi, morat će si to upisati u evidenciju radnog vremena i neće moći prisustvovati poslu i napravit će sustavu i sebi problem. O daljnjim postupanjima ne mogu govoriti, ali sve će biti u skladu sa zakonom”, kazao je Beroš, donosi N1, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za