Regija

NEK SE ZOVE FAUST VRANČIĆ!

Pelješki most koji će konačno povezati sve dijelove teritorija Republike Hrvatske, zvat će se Most Fausta Vrančića, ukoliko bude prihvaćena inicijativa koju je, doznaje Šibenik News, podržala Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

Taj, za Hrvatsku povijesno važni most, s raspon od 2400 metara drugi ovješeni most u Europi, bit će dovršen 2022. godine, a do tada će biti donijeta i odluka o njegovom imenu, piše Šibenik News.

Do sada je neslužbeno bio aktualan prijedlog da dobije ime Most Marka Pola, međutim pojavila se nova inicijativa koju je podržao HAZU. Prema tom prijedlogu Pelješki most bi trebao dobiti ime hrvatskog srednjovjekovnog genija, Šibenčanina Fausta Vrančića koji je u svom epohalnom djelu “Novi strojevi” još krajem 16. stoljeća, između ostaloga, predvidio i tehniku gradnje ovješenih mostova, upravo onakvu kakva se primjenjuje na Pelješkom mostu


Inicijativa da Pelješki most dobije ime Fausta Vrančića, uslijedile je nakon odbijanja prijedloga da Zračna luka u Splitu dobije ime Fausta Vrančića koje je podržala Hrvatska akademija tehničkih znanosti. Taj prijedlog nije naišao na osobitu podršku u Šibeniku, rodnom gradu Fausta Vrančića, kao ni u Splitu koji se, kako doznaje Šibenik News, priklonio drugom prijedlogu i izgledno je da bi splitska zračna luka mogla dobiti ime Ivana Meštrovića.