Regija

Nebo nad dolinom Neretve noćas su parale vrlo posebne munje

Val velikih ljetnih vrućina ne popušta. Tako su jučer na Jadranu temperature zraka dosezale vrlo vrućih 38°C (Knin, Senj), piše Dalmacija Danas.

Dok je u većini predjela prevladavalo stabilno i sunčano, popodne i navečer je mjestimice bilo jačeg razvoja oblaka. Tako se olujni sustav razvio nad južnom Hercegovinom, a nebo nad dolinom Neretve parale su munje.No, iznad doline Neretve javile su se munje koje se u stručnoj literaturi nazivaju “anvil crawler”, kolokvijalno zvane paukova munja. Što je anvil crawler?

Ovakve munje se na engleskom jeziku nazivaju „Anvil crawlers“ ili „puzavice s nakovnja,“ svoje specifično ime su dobile jer izgledaju kao spore iskre koje frcaju s nakovnja nakon udarca čekića. Horizontalne munje obično nastaju na velikim visinama i udaljenim gledateljima se mogu učiniti kao spori optički fenomeni koje je lako zapaziti golim okom.


Ova vrsta munje nastaje kada se vod munje širi u horizontalno opsežnim područjima naboja u zrelim olujama, obično u stratiformnim regijama mezorazmjernih konvektivnih sustava. Ta pražnjenja obično počinju kao IC pražnjenja koja potječu iz konvektivnog područja; negativni predvodnički kraj zatim se širi u gore spomenuta područja naboja u stratiformnom području.

Ako jedan vod postane predug, može se odvojiti u više dvosmjernih vodova. Kada se to dogodi, pozitivni kraj odvojenog vod može udariti u tlo kao pozitivna CG munja ili “puzati” po donjoj strani oblaka, stvaraju spektakularan prikaz munje koja “gmiže” po nebu.

Olujni sustav je nestao tijekom noći, a nešto razvoja oblaka bit će u Zagori tijekom četvrtka poslijepodne. Velike ljetne vrućine i sunčano vrijeme pratit će nas do kraja tjedna.

Promjena vremena na zapad zemlje stiže u ponedjeljaka, a do Dalmacije u utorak. Bit će kiše, pljuskova, grmljavine, ponegdje izraženog grmljavinskog nevremena uz osjetan pad temperature zraka, prognozira Dalmacija Danas.

Foto: Metkovic NEWS

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za