Regija

Ne smiruje se epidemija u Međugorju: broj zaraženih časnih sestara se popeo na 21

Epidemija korona virusa u samostanu u Međugorju ne jenjava. Uz dvadesetak časnih sestara mahom starije životne dobi iz samostana u Miletini, oboljelo je i jedno dijete u Majčinom selu. Tako je na području općine Čitluku od virusa COVID-19 pet novooboljelih, pa je u toj općini ukupno zaražena 21 osoba, prenosi Slobodna Dalmacija.

Riječ je o časnim sestrama iz samostana u Miletini kod Međugorja i djelatnicima i korisnicima ustanove za nezbrinutu djecu „Majčino selo“. Četiri čane sestre su hospitalizirane.

– Sve oboljele časne sestre su u samostanu ili su na liječenju u bolnici. Iz dana u dan imamo sve veći broj oboljelih u Čitluku. Do sada je na tom području obrađeno preko 100 kontakata a očekuje se i povećan broj zaraženih – kazao je infektolog Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru, dr. Jurica Arapović.


Kontakata je previše i očekuje se širenje žarišta COVID-a 19 u Posušju i Širokom Brijegu gdje je zaražena jedna liječnica, koja je bila u kontaktu sa prvozaraženom časnom sestrom iz samostana. A i žarište u Posušju povezano je sa istom časnom sestrom.

– Veliki je rizik pohvatati sve kontakte od oboljelih koji dalje šire bolest. U majčinom selu je 60 osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženim časnim sestrama. Jedno dijete je zaraženo virusom COVID 19 – pojasnio je dr. Arapović.

Međugorje je ozbiljno žarište i ono je globalno zanimljivo po svojoj prirodi vjerskog središta. U kontaktu smo sa čelnicima franjevačke provincije koji apeliraju na novinare da poštuju način života u samostanu. Napravljeni su svi potrebni koraci da se suzbije širenje korone virusa u samostanu – rečeno je na press konferenciji u Mostaru.

Zaraza je u Međugorju krenula od jedne časne sestre koja je doputovala iz Rima u samostan u Miletini i ona je bila 0 pacijent u tom samostanu. Nije bila u samoizolaciji premda je morala. O tome je dano i dodatno pojašanjenje na press konferenciji u Mostaru.

– ​Inkubacijski period se smatra četrnaest dana, najčešće je to pet do sadam dana. Ako je taj nulti kontak, ta časna sestra došla 6. ožujka u samostan nije morala odmah razviti simptome bolesti. Moguće je da je razvila simptome narednih nekoliko dana a sve časne sestre iz samostana kada su se obratile liječniku imale su povijest bolesti deset i više dana. Tako da se sve to uklapa u tijek zaraze i sve oboljele časne sestre su seknudarni kontakti prvooboljele – pojasnio je dr. Arapović.

Čini se da je ipak prvozaražena časna sestra, odnosno nulti pacijent u samostanu, kada je došla iz Rima ipak trebala biti u samoizolaciji, premda tada država to nije uvela kao zakonsku obvezu.

​Treba imati na umu da je u to vrijeme postojala je naredba o samoizolaciji svih koji dolaze iz Italije i časna sestra je trebala biti u samoizolaciji. Nije bilo sanitarnih inspektora ali je trebala biti savjesno ponašanje svih građana – kazao je dr. Arapović.