Regija

Nasip na Neretvi: Bageri iz Metkovića otišli s Jadrankom Kosor

Nasip za obranu Metkovića od poplava gradi se, ali od njega u ovom trenutku ne bi bilo nikakve koristi da je krenuo vodeni val. Iako se radovi na trasi objekata za obranu od poplava za sada izvode predviđenom dinamikom, još će proteći puno vremena dok taj nasip u punoj funkciji bude branio grad Metković.

Podsjetimo, realizacija projekta obrane od poplava desne strane grada Metkovića poprilično kasni jer su tri puta radovi obustavljani otkako su svečano otvoreni u ljeto 2011. godine. Bageri su se povukli skupa s tadašnjom premijerkom Jadrankom Kosor i ministrima odmah nakon fotografiranja na predjelu Glibuše.

Zatim su na teren izašli strojevi “Konstruktora”, koji u godinu dana ništa nisu uradili. To poduzeće je propalo, vrijeme je nepovratno izgubljeno, a Hrvatske vode provodile su novi postupak javne nabave, koji je trajao više od šest mjeseci.
Loša iskustva


U tom razdoblju dogodila se još jedna poplava na desnoj strani grada. Voda je ljudima ušla u tek sanirana prizemlja obiteljskih kuća, sve se opet vratilo na početak, a Metković je nastavio puniti novinske stupce kao jedini grad u Hrvatskoj koji je u tri godine plavio tri puta.

Izgradnja nasipa u Metkoviću hrvatske porezne obveznike koštat će 32.516.386,07 kuna. Tijekom prve faze planirana je izgradnja nasipa u dužini od 6,2 kilometra na teritoriju Republike Hrvatske, dok bi druga faza trebala obuhvatiti radove na 2,5 kilometara dugoj trasi na teritoriju BiH, što je već prije dogovoreno s Općinom Čapljina.
Inače, sva je sreća da je minulih dana u Metkoviću palo samo sedamdeset litara kiše, jer da se kišni oblak istresao kojih stotinjak kilometara južnije – Neretvu bi po četvrti put zadesile poplave.

Tim su riječima Neretvani komentirali velike poplave u susjedstvu, koje se ih ovaj put zaobišle. A poučeni nedavnim lošim iskustvima s vodom i poplavama, stanovnici doline Neretve, poglavito oni na desnoj strani Metkovića, strahuju čim padne imalo jača kiša.

Stoga se svakodnevno osluškuju informacije iz regije, prati stanje na poplavljenim područjima, prikuplja pomoć ugroženom stanovništvu. U gradskom Crvenom križu telefoni zvone. Ravnateljica Nela Orlović i Miranda Hajni objašnjavaju ljudima što sve mogu donijeti, a najpotrebnije su higijenske potrepštine, pelene za djecu i odrasle te lijekovi za snižavanje temperature, primjerice.
‘Katastrofe ne biraju ljude’

– Neretvanska solidarnost je na djelu. Ljudi nas stalno zovu. Mislim da mi najbolje možemo razumjeti što znači poplava, koju smo i sami iskusili – kazuje nam Nela Orlović, koja se već bavi organizacijom dostave pomoći ugroženim selima županjske Posavine.

– Kako je nama bilo drago kada su nas se sjetili u drugim područjima Hrvatske, tako sada i mi suosjećamo i pomažemo koliko možemo tim ljudima – ističe Orlović, naglašavajući da su se u prikupljanje pomoći uključili gradovi Metković i Opuzen, sve osnovne i srednje škole te udruge građana.

Marija Marić kupila je toaletni papir i paket ‘pampers’ pelena:

– Moramo pomoći našim ljudima u Slavoniji. Na televiziji sam vidjela da su iz svojih kuća pošli bez ičega. Ovo je kao ratno stanje – kazuje nam Marija.

S njom se slažu i drugi Metkovci. ‘Ovo što se događa je strašno, katastrofe ne biraju ljude. I mi smo to prošli, ali u blažem obliku, bez žrtava, stoga svi moramo nastojati na bilo koji način pomoći stradalima. I sam sam se uključio, a nadam se da će naši Neretvani koji su proživjeli pakao poplava pomoći našem narodu, kao i ostalim ljudima u Bosni i Srbiji’, kaže nam Vinko Vuković.

 

Tekst: Stanislav Soldo
Foto: Denis Jerković / CROPIX
www.slobodnadalmacija.hr