Regija

Nadbiskup Marin Barišić: Kako zaboraviti trupu kad sam u njoj spavao, jegulju kad me ugrizla…

U emotivnom govoru mons. Barišić obratio se skupu u Domu HV-a u Lori na osnivačkoj skupštini Društva Neretvana i prijatelja Neretve u Splitu. Pored nadbiskupa Splitsko-makarskog, u dvorani su bili Igor Štimac i brat mu Damir također, sudac Zoran Kežić, arhitekt Zoran Jeramaz,…


Dok je projektor prikazivao vedute Ploča, Metkovića, Kule Norinske, Vida i detalje eksponata u Arheološkom muzeju Narona, prijevoz dinja (lubenica) neretvanskim rukavcima, pečene jegulje na ognjištu; između nastupa klape Sv. Nikola, šansonjera Darka Matičevića te dijela KUD Metković (ženski dio zbora, doista impresivne izvedbe); i službeno je osnovano Društvo Neretvana i prijatelja Neretve u Splitu!

Svečanost je održana u Domu HV u Lori, a onaj formalni, službeni dio obavljen je, moglo bi se reći, iznimno brzo na zadovoljstvo možda i dvjestotinjak nazočnih, iako se u službeni popis ispred dvorane upisalo stotinjak “splitskih” Neretvana.

Usvojen je statut, prvi predsjednik Društva postao je tako Toni Marević, koji je ujedno i likvidator (mora se imati i likvidatora, jeli, iako mu svi žele što manje posla u toj funkciji), a tajnik je Mario Popović. U vodstvu Društva našli su se i viđeni Splićani (neće se naljutiti što ih se svojata) Zoran Kežić, sudac na Županijskom sudu, Zoran Jeramaz, poznati arhitekt, dok je pak najviše pozornosti medija privukao – Igor Štimac! Naravno, osnivanje Društva Neretvana u Splitu nije moglo proći bez legendarnog stopera Hajduka, bivšeg nogometaša i izbornika “Vatrenih”, ali ni njegova mlađeg brata Damira Štimca.

Prigodno slovo uputili su predstavnici lokalnih vlasti, a u oči je odmah upala činjenica da je sve bila riječ o političarima, ako ih se tako može nazvati, ne starijim od 30-ak godina. To je sigurno bio dodatni razlog, uz kratke čestitarske poruke, da ih okupljeni pozdrave svekolikim pljeskom – zamjenik gradonačelnika Metkovića Nikola Grmoja zaželio je Društvu što veću aktivnost uz pomalo pjesnički izričaj, Ivan Obradović je s mjesta načelnika općine Zažablje zaključio kako danas i službeno “Neretvani ovdje imaju svoga”, dok je Nikola Krstičević (načelnik općine Kula Norinska) naglasio da su Neretvani premali za podjele i da općina stoji iza svih akcija Društva…

– Večeras je svojevrsni povratak u Neretvu, a taj povratak došao je u pravo vrijeme, u vrijeme došašća. Čestitam na inicijativi, ovdje nas ima različitih generacija i iz različitih mjesta, ali nas sve povezuje Neretva i njeni rukavci, koju doživljavam kao lađu, a okolo su mjesta koja veslaju, sve do ušća. Majku Neretvu doživljavamo tako toplo, zajedno s tradicijom, kulturom, kako uostalom zaboraviti trupu, kad sam u njoj spavao, badilj, jegulju koja me ugrizla za nogu, žabe,… I mandarine, iako to nije simbol našeg kraja, nego plemenitost i dobrota! Zasluga je to svih koji su ulagali u naš odgoj i obrazovanje, i uz vjeru prema svojoj Domovini i svojoj Crkvi, neka Vam bude sretan ovaj Advent! – poručio je nadbiskup Splitsko-makarski mons. Marin Barišić u, vidjelo se to i čulo, emotivnom govoru.

Nota bene, nismo uočilo predstavnike splitskih gradskih vlasti, osim Ele Žižić, pročelnice za gospodarstvo, koja je pak došla kao Neretvanka, te Jakova Prkića, gradskog vijećnika, koji je nakon naporne prve smjene na jutrošnjoj sjednici Gradskog vijeća odradio i drugu smjenu na svom radnom mjestu fotoreportera.

št

dalmacijanews.hr

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za