Regija

MUNJE I GROMOVI Kakvo nam vrijeme donosi jesen

Prosječna temperatura površinskog zraka u Europi od lipnja do kolovoza ove godine bila je gotovo 1°C iznad prosjeka u odnosu na razdoblje od 1991-2020., što čini ovo ljeto najtoplijim u skupu podataka Službe za klimatske promjene Copernicus (C3S), stoji u njihovu mjesečnom pregledu za kolovoz.

No, ovogodišnji osmi mjesec bio je uz onaj 2017. godine globalno treći najtopliji zabilježen, čak nešto više od 0.3°C topliji u odnosu na prosjek razdoblja 1991-2020., no s kontrastnim uvjetima na cijelom kontinentu. Rekordne maksimalne temperature zabilježene su u mediteranskim zemljama, toplije od prosjeka na istoku te općenito ispodprosječne na sjeveru, piše Agroklub.

Još nedavno smo bili svjedoci katastrofalnim krajnostima gdje su sjevernu i središnju Europu pogodile povijesne poplave, dok su uzastopni toplinski valovi uzrokovali požare na jugu i jugoistoku našeg kontinenta.


Mogući toplinski valovi

Što nam nakon ovakvoga ljeta donosi jesen, objavili su prognostičari AccuWeathera. Članovi međunarodnog tima za dugoročno prognoziranje, Tyler Roys i Alan Reppert kažu da će obrazac La Niña koji se razvija na Pacifiku, a koji će utjecati na vremenske uvjete u cijelom svijetu, biti pokretačka snaga za cijelu jesen. Sezona službeno počinje jesenskim ekvinocijem 22. rujna. Pišu kako je zima 2020.-2021. također imala La Niña uzorak pa bi ova sezona mogla biti slična prošloj, što će reći, ova bi pojava mogla donijeti sezonu olujnih vjetrova.

Prema ovoj platformi iznadprosječne temperature bi se početkom jeseni trebale nastaviti na istoku Europe. Na Balkanu i u Grčkoj su mogući i toplinski valovi, uglavnom tijekom prve polovice jeseni. To bi, nažalost, moglo uzrokovati još šumskih požara.

Značajnije oborine krajem listopada

Istovremeno, oluje koje se predviđaju na Mediteranu mogle bi donijeti kraća osvježenja.

Dolazak značajnijih oborina najavljen je krajem listopada i studenog, a na naše će se područje proširiti iz Italije. Nažalost, postoji i prijetnja od poplava. Očekivati se mogu grmljavine, pljuskovi i olujni vjetrovi, a ne može se isključiti ni lokalizirana tuča.