Regija

Most Počitelj se izdiže, najviši stup zajedno s konstrukcijom bit će viši od 100 metara

Most Počitelj, najimpresivnija građevina na cijelom Koridoru Vc u BiH, intenzivno se gradi već više od godinu dana.

Most će nositi šest stupova koji se svakim danom sve više izdižu iznad zemlje, a od kojih će najviši, zajedno s rasponskom konstrukcijom, doseći visinu od 105 metara, piše Čapljinski portal.

Dok se ovih dana počelo s montiranjem rasponske konstrukcije, baznih segmenata i tzv. krletki na tri stupa u sredini mosta, koji će se, po završetku tih radova, početi povezivati, dotle se uveliko gradi onaj kod tunela na izlazu iz mjesta Ševaš Njive, na magistralnoj cesti M-17, piše Avaz.


Također, otpočele su i pripremne aktivnosti na gradnji posljednjeg stupa u neposrednoj blizini željezničke pruge. Visina stupa kod tunela je 88 metara, a posljednjeg 66 metara.

Najviši stup je visok 97 metara, jedan ima 92 metra, a preostala dva po 91 metar. Na svaki stup će biti postavljeno osam metara rasponske konstrukcije.

Uz stupove mosta koji će se protezati u dužini od 970 metara, započeli su radovi i na izgradnji drugog upornjaka mosta.

Uz ovog arhitektonskog giganta na dionici autoceste Počitelj – Zvirovići u dužini od 11 kilometara, a koja će u konačnici biti poveznica s graničnim prijelazom Bijača, grade se još tri mosta, dva tunela, od kojih je jedan umjetni ili tzv. lažni, jedan nadvožnjak, pet podvožnjaka i naplatne kućice.

Izgradnja dionice Počitelj – Zvirovići financira se iz sredstava osiguranih u okviru zajma sklopljenog s Europskom investicijskom bankom (EIB) u visini od 100 milijuna eura i bespovratnim sredstvima Europske unije u iznosu od pet milijuna eura.