Regija

Most Počitelj se izdiže, najviši stup zajedno s konstrukcijom bit će viši od 100 metara

Most Počitelj, najimpresivnija građevina na cijelom Koridoru Vc u BiH, intenzivno se gradi već više od godinu dana.

Most će nositi šest stupova koji se svakim danom sve više izdižu iznad zemlje, a od kojih će najviši, zajedno s rasponskom konstrukcijom, doseći visinu od 105 metara, piše Čapljinski portal.

Dok se ovih dana počelo s montiranjem rasponske konstrukcije, baznih segmenata i tzv. krletki na tri stupa u sredini mosta, koji će se, po završetku tih radova, početi povezivati, dotle se uveliko gradi onaj kod tunela na izlazu iz mjesta Ševaš Njive, na magistralnoj cesti M-17, piše Avaz.


Također, otpočele su i pripremne aktivnosti na gradnji posljednjeg stupa u neposrednoj blizini željezničke pruge. Visina stupa kod tunela je 88 metara, a posljednjeg 66 metara.

Najviši stup je visok 97 metara, jedan ima 92 metra, a preostala dva po 91 metar. Na svaki stup će biti postavljeno osam metara rasponske konstrukcije.

Uz stupove mosta koji će se protezati u dužini od 970 metara, započeli su radovi i na izgradnji drugog upornjaka mosta.

Uz ovog arhitektonskog giganta na dionici autoceste Počitelj – Zvirovići u dužini od 11 kilometara, a koja će u konačnici biti poveznica s graničnim prijelazom Bijača, grade se još tri mosta, dva tunela, od kojih je jedan umjetni ili tzv. lažni, jedan nadvožnjak, pet podvožnjaka i naplatne kućice.

Izgradnja dionice Počitelj – Zvirovići financira se iz sredstava osiguranih u okviru zajma sklopljenog s Europskom investicijskom bankom (EIB) u visini od 100 milijuna eura i bespovratnim sredstvima Europske unije u iznosu od pet milijuna eura.

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za