Regija

Mještani Počitelja najavili provjede i blokadu ceste zbog zatvaranja M17

Zbog najavljene obustave prometa na magistralnoj cesti M-17, od Mostara prema Čapljini, tijekom, praktično, cijele predstojeće turističke sezone, mještani Počitelja će, javlja Avaz, sutra u podne održati prosvjed.


Potvrdila je to Jadranka Dizdar, predsjednica Turističkog društva Počitelj, kazavši da je obustavom prometa, onako kako su to najavili iz JP “Autoceste FBiH”, njihov grad biti u potpunoj izolaciji!

”Nekorektno, to je najblaža riječ koju možemo upotrijebiti za takav potez Autocesta. Mi smo, vjerujte, u potpunom šoku. Pitamo se čija je to politika? Tko je to osmislio? Pazite, obustava kreće sutra (23. svibanj op.a.) i trajat će sve do 16. kolovoza. Znači, svi u Počitelju se mogu pozdraviti sa sezonom”, kaže Dizdar.

Tvrdi da ih nitko ništa nije pitao, a čim su saznali za to, odmah su reagirali dopisom prema Autocestama.

”Nažalost, rečeno nam je da smo zakasnili. Pitamo se je li sad mi ispaštamo to što oni užasno kasne sa izgradnjom dionice Počitelj-Zvirovići i mosta Počitelj”, ogorčena je ona.

Predsezona je, govori, jako dobro počela. Svakim danom, kaže, sve je više turista koji pohode Počitelj.

”Napokon možemo reći da ima turista, kako stranih, tako i domaćih. Sve je više agencija i turističkih vodiča koji u svoje rute uvrštavaju Počitelj. I sada da nam se ovo dogodi. Uz sve probleme i poteškoće koje imamo, a što je javnosti vrlo dobro poznato, pogotovo, kada je riječ o nebrizi prema kulturno-povijesnom spomenicima u Počitelju, sada da nas ovo zadesi. Kao da smo ukleti”, kaže nam Dizdar.

Iako su iz “Autocesta FBiH” preporučili korištenje alternativnih pravaca, M-17-Buna-Domanovići-Čapljina i M-17 – Čitluk – Čapljina, Dizdar naglašava da to njima ništa ne znači.

”Tko će voziti dodatnih 20 kilometara s bilo koje strane da dođe do Počitelja, posebno, u situaciji kad su cijene goriva otišle u nebo? Nitko normalan. Bojim se da je to propast turističke sezone u Počitelju”, navodi ona.

Podsjetimo, iz JP “Autoceste FBiH” su naveli da će zbog obustave prometa doći zbog izvođenja radova na izgradnji pristupne ceste sa M-17 na čvoru Počitelj koridora 5C, u okviru izgradnje dionice Počitelj – Zvirovići, kao i njenog priključka na M-17.

Obustava prometa će, kazali su, biti periodična i to u vremenu od 09:00 do 12:15 sati, od 13:15 do 15:00 sati te od 17.00 do 19:00 sati što znači da će prometnica biti otvorena ostatak dana. Obustave nisu planirane nedjeljom i praznicima.

”Na tom dijelu ceste nije moguće izvoditi radove na iskopima bez ugrožavanja sigurnosti odvijanja prometa na magistralnoj cesti M-17 zbog visokog rizika od pada kamenog materijala s mjesta izvođenja radova i nemogućnosti izgradnje bilo kakvih fizičkih barijera zbog specifičnosti same lokacije”,objasnili su iz “Autocesta FBiH”.

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za