Regija

Mještani Otrić Seoca: Potopi nas voda s autoceste…

poplava u otrić seocima by stipe dominiković via slobodnadalmacija.hr

Kiša koja je u noći na nedjelju pala u dolini Neretve i okolici Vrgorca prouzročila je brojne štete. Najviše je stradalo naselje Otrić Seoci, gdje su oborinske vode s obližnje autoceste poplavile podrume i okućnice, te uništile cestu u samom naselju.

Riječ je o vodi s dijela autoceste oko tunela “Šubir”, koja je svedena u jedan potok, koji ne može progutati velike količine vode, koja se zatim razlijeva po selu. Tako se za velikih kiša, kakvih smo bili svjedoci ovoga vikenda, seoskim ulicama razlijevaju bujice, koje iza sebe ostavljaju nanose zemlje i kamenja. Osim toga, u samom središtu mjesta ispucao je asfalt pa je šteta još i veća.

– Štete su velike. Točne podatke znat ćemo za nekoliko dana – kazao nam je načelnik općine Pojezerje Boro Dominiković, koji je kao i ostali stanovnici Otrića ljut na nadležne u Hrvatskim autocestama koji nisu na odgovarajući način riješili pitanje odvodnje oborinskih voda s tunela “Šubir” iznad Otrića.


Nerješiv problem!?
Ne može jedan potok progutati toliku količinu vode – kazao je Dominiković.

– Ovdje kod nas su poremećeni vodotokovi, koji su stoljećima odvodili oborinske vode kroz naselje. Više smo puta upozoravali mjerodavne u HAC-u na ovaj problem. Oni su čak nešto i pokušavali sanirati, ali nisu uspjeli i sada imamo opustošeno naselje – naglasio je načelnik Dominiković.

Otkako je izgrađena autocesta Vrgorac – Ploče, stanovnici naselja Otrić-Seoci ne mogu normalno živjeti u svome mjestu.

Zbog neriješene odvodnje oborinskih voda, sva voda za vrijeme velikih kiša slijeva se u naselje i polje, pa su često pod vodom dvorišta, okućnice i vinogradi. O ovom su problemu mještani više puta izvještavali nadležne, u prvom redu Hrvatske autoceste i ispostavu Hrvatskih voda u Vrgorcu, ali problem nikako ne mogu riješiti.

– Ima li itko na svijetu da nam pomogne. Svake godine ista pjesma. Ugroženi su nam imovina i životi. Ovako se više ne može – kazao nam je Iko Petrušić, nadajući se da će mu pomoći novinari kada već Hrvatske vode i HAC ne žele.

On kaže da njemu i njegovim susjedima autocesta nije donijela ništa dobro.

– Nisu je trebali ni graditi, kada ne znaju – ogorčen je Petrušić na HAC, kojemu je i prošle godine u poplavi propalo više od petnaest tisuća loznih cjepova.

Tekst: Stanislav Soldo
Foto: Stipe Dominiković
www.slobodnadalmacija.hr