Regija

Mještani negoduju: Otvorite GP Gabela Polje ili ćemo blokirati i Doljane!

prijelaz gabela polje by prvi.tv

Mještani naselja Gabela Polje i Gabela ogročeni su činjenicom da je Granični prijelaz Gabela Polje zatvoren već dva mjeseca.

Kako su rekli za Bljesak.info, ovakav potez otežava svakodnevicu stanovnicima pograničnih naselja, ali i svim mještanima Čapljine.

”Mi smo usko vezani za Hrvatsku, za Metković, za granicu. Svaki dan prelazimo granicu radi posla, radi zemljišta, radi djece, a to osnovno ljudsko pravo nam je protekla tri mjeseca onemogućeno”, kaže za Bljesak.info mještanka naselja Gabela Polje.


Na području Čapljine za prijelaz vozila, odnosno ulazak u Hrvatsku, otvren je samo Granični prijelaz Doljani.

”To znači da umjesto pet metara do granice i 3 kilometra do moje zemlje u Metkoviću ja moram putovati pet kilometara do granice i još pet kilometara do zemlje”, govori nam drugi mještanin Gabela Polja. On ističe kako uz to sve mora čekati i na GP Doljani po sat vremena.

”Gužve su velike, ljudi idu na more, ulaze u Hrvatsku, a nama je onemogućeno osnovno ljudsko pravo i otežana nam je svakodnevica”, dodaje.

Mještani s kojima smo razgovarali kažu kako postoji ideja da prosvjedom, odnosno blokadom GP Doljani i magistralne ceste M17 prema Doljanima, a samim time i prema Svitavi preko koje se ide do Neuma, skrenu pažnju na svoje probleme.

”Njih u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru nije briga – oni zatvore granice i to je to. Ne pitaju se kako je malom čovjeku. E tako više neće ići”, kažu nam mještani za kraj.