Regija

Mislili ste da je zimi kraj? Uživajte u vikendu, a onda se spremite za drastičnu promjenu

Mislili ste da je zimi kraj? Predivan tjedan koji je za nama, temperature u priobalju i otocima koje mirišu na dolazak proljeća – tek su varka veljače, sljedećeg tjedna Dalmacija opet pada do nule!

– Tek nekoliko dana ugodnog vremena, koje je, složit ćete se, ove zime poprilično izostalo, bilo je dovoljno da se krenu popunjavati medijski stupci s najavama dolaska proljeća. Napravljen je račun bez krčmara, a krčmar stiže idući tjedan sa sjevera Europe. U iščekivanju proljeća čini se da ćemo dočekati povratak zime, osjetan pad temperature i olujnu buru – najavljuje “Slobodnin” prognostičar Ivan Šolić Šoki, magistar šumarstva, koji nepogrešivo predviđa ono što ne želimo čuti.

Dodaje da se ne radi o ekstremnijem zahlađenju, no temperatura će zamjetnije pasti, a uz buru će se činiti i hladnije nego u meteorološkom zaklonu.


– Idila će se zadržati do nedjelje popodne, kada će porasti naoblaka te će zapuhati jako i vrlo jako jugo kao uvod u poremećaj vremena s kojim će u Dalmaciji u ponedjeljak biti kiše, pljuskova i grmljavine, uglavnom ujutro i sredinom dana. Fronta će nas jako brzo napustiti, a kao posljedica njezina premještanja zapuhat će jaka bura, čiji bi udari sredinom idućeg tjedna mogli biti i olujni. Takvo vrijeme na našem prostoru podržavat će jaka anticiklona sa središtem nad zapadnom Europom. Njezin utjecaj će onemogućavati dolazak toplog i vlažnog oceanskog zraka, što je izvrsna vijest za sve meteoropate.

U isto vrijeme otvorit će “autocestu” za dolazak hladnog zraka sa sjevera i sjeveroistoka Europe, s kojim će se zadržati svježe vrijeme u dijelu idućeg tjedna, a u srijedu će dojam hladnoće povećavati bura – predviđa Šolić.

– Veljača će već idućeg tjedna pokazati prevrtljivu ćud, a umjesto u medijima najavljivanog proljeća, u Dalmaciju će se vratiti temperature primjerenije veljači, za razliku od ovih koji nas prate zadnjih nekoliko dana. Za čitatelje “Slobodne” dugoročno smo analizirali nastavak veljače. Najsvježiji prognostički izlazi američkog GFS modela i britanskog ECMWF-a ne vide rasplet situacije u kojoj bi stiglo proljeće.

Dapače, veći dio tjedna maksimalne dnevne temperature uz obalu bile bi ispod 10 stupnjeva Celzija, jednoznamenkaste, pri čemu bi srijeda bila najhladniji dan u Splitu s maksimalnih 6 stupnjeva, uz olujnu buru koja će dodatno pojačavati osjet hladnoće. U Zagori se očekuju jutarnji minusi i dnevne temperature malo iznad nule – zaključuje Šolić.

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za