Regija

Ministarstvo šalje inspekciju zbog smrti dječaka, Kujundžić se skriva

Povodom smrti devetogodišnjeg dječaka iz Metkovića koji je preminuo nakon što su ga u Hitnoj službi u Metkoviću nekoliko puta nisu primili oglasilo se Ministarstvo zdravstva.

> Dječak iz Metkovića više puta je bio na Hitnoj, a oni su ga slali kući. Umro je

 

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.


Ministarstvo najavilo inspekcijski nadzor

“Slijedom članka objavljenog 14. prosinca 2018. godine u medijima, vezano uz slučaj preminulog dječaka iz Metkovića izražavamo sućut i iskreno žaljenje radi tragičnog događaja koji ćemo detaljno ispitati.

Ministarstvo zdravstva je neposredno po saznanju za događanja, zatražilo informacije i žurna očitovanja od ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije, Doma zdravlja Metković, Kliničkog bolničkog centra Split i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

U ponedjeljak će započeti zdravstveno inspekcijski nadzor uz predstavnike struke: specijalista infektologa i specijalista pedijatra u svim zdravstvenim ustanovama koje su bile uključene u zbrinjavanje teško bolesnog djeteta radi utvrđivanja svih relevantnih činjenica oko poduzetnih medicinskih mjera i postupanja prema propisanim protokolima.

Rezultati inspekcijskog nalaza poslužit će za utvrđivanje eventualne odgovornosti liječnika i medicinskog osoblja u navedenom slučaju.

Ministarstvo zdravstva kontinuirano prati učinkovitost i organizaciju pružanja medicinske skrbi na terenu temeljem čega je u ovom mandatu pripremilo promjene koje su ugrađene u novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti, kako bi se u budućnosti dodatno poboljšala dostupnost i kvaliteta pružanja zdravstvene zaštite svim građanima.
Još jednom izražavamo iskrenu sućut roditeljima i cijeloj obitelji povodom smrti djeteta.

O nalazu inspekcijskog nadzora, Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske, izvijestit će hrvatsku javnost”, poručili su.

 

Hitna nije htjela primiti dječaka

Podsjetimo, Gabrijel Bebić preminuo je od posljedica sepse u KBC-u Split. Dva dana prije smrti, u nedjelju, dva puta su ga s Hitne u Metkoviću poslali kući, dok su ga u ponedjeljak s Hitne poslali pedijatru.

Kako smo jučer objavili, dječak je prvi put došao u Dom zdravlja Metković 1. prosinca i tad je imao problema s kašljem, a grlo i pluća su mu bili u redu. Par dana kasnije dobio je temperaturu i njegova mu je liječnica u petak propisala antibiotik. Međutim, kako se dječakovo stanje naglo pogoršalo, otac ga je u nedjelju popodne doveo na Hitnu koja se nalazi u zgradi Doma zdravlja Metković.

Na Hitnoj su ga pregledali i poslali kući, a potom ga je otac iste večeri ponovno doveo na Hitnu jer je dječaku bilo loše, a Hitna ga je ponovno poslala kući i rekla ocu neka dođu u ponedjeljak ujutro svojoj pedijatrici.

Kako drugo jutro njegova pedijatrica dr. Rasema Bubica nije bila u smjeni, otac je dječaka doveo kod drugog pedijatra dr. Vladimira Krmeka, no medicinska sestra im je poručila da im je prevelika gužva i da ga ne može primiti. Potom je dječak došao kod treće pedijatrice koja je zaposlena u Domu zdravlja Metković, dr. Ksenije Kaleb, koja ga je primila i dječak se već tada nalazio u jako teškom zdravstvenom stanju.

Liječnica ga je odvela na Hitnu skupa s ocem iz koje je nakon sat i dvadeset minuta prevezen u KBC Split helikopterom, ali već je bilo prekasno.

 

Ogorčenost u Ministarstvu

Kako neslužbeno saznajemo, zbog ove situacije ima ogorčenih i u Ministarstvu.

Prema informacijama kojima raspolažemo u Ministarstvu je jutros bilo kaotično. Neki su naime postavljali pitanje zašto se već nije reagiralo u povodu ove situacije te zašto se barem nije izrazila sućut obitelji prije bilo kakvih drugih odluka o postupanju.

Podsjetimo, priča je objavljena sinoć, a iz Ministarstva je priopćenje poslano danas u 12 sati.

U međuvremenu ministar se i dalje ne pojavljuje u javnosti, a cijelu situaciju nije osobno komentirao.

Tekst: K.K. / www.index.hr
Foto: FAH / direktno.hr