Regija

Ministar Kujundžić najavio Dnevnu bolnicu u Metkoviću. Traži se 24-satna dostupnost helikopterske službe

Danas je održan sastanak ministra zdravstva Milana Kujundžića s predstavnicima građanske inicijative Sinovi i kćeri doline Neretve i načelnicima i gradonačelnicima s područja doline Neretve na kojem se razgovaralo o problemima zdravstvene skrbi na ovom području. Na sastanku su bili nazočni zamjenica župana Žaklina Marević, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu DNŽ Luka Lulić, umjesto ravnatelja DZ Metković Mihovila Štimca bila je njegova zamjenica.

Gradonačelnik Dalibor Milan je izjavio da je dogovreno pružanje sedmodnevne zdravstvene skrbi za sve stanovnike Doline uspostavljanjem Zdravstvene stanice u Metkoviću, a ne u Opuzenu kako je najavljivano i dežurstvo rada laboratorija tijekom vikenda. Najavio je početak izgradnje Dnevne bolnice u Metkoviću, za koju je ishodovana građevinska dozvola, krajem ove godine i prostirat će se na jednom katu bivšega Suda.

Barbara Franjić je u ime GI Sinovi kćeri doline Neretve izjavila da su zadovoljni sastankom i najavila novi za desetak dana jer se njihovi zahtjevi trebaju dodatno razmotriti u nadležnim tijelima uprave. Oni su zahtijevali stalnu dostupnost laboratorijskih pretraga, dolazak liječnika specijalista iz Dubrovnika, uređenje i opremanje Dnevne bolnice i planiranje Opće bolnice u Metkoviću, uređenje osvijetljenog hipodroma kako bi hitna helikopterska medicinska služba bila dostupna 24 sata, uspostavu Zdravstvenog punkta. Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu DNŽ Luka Lulić najavio je dolazak liječnika specijalista u DZ Metković od 1. ožujka ove godine.


Na kraju je izjavu dao ministar Milan Kujundžić. On je izjavio da što prije treba poboljšati rad Hitne u dolini Neretve i osposobiti dnevnu bolnicu u Metkoviću kao sastavni dio bolnice u Dubrovniku čime će se postići bolja dijagnostička i terapijska skrb pacijenata. Što se tiče potrebnih analizatora, ministar je rekao da treba pričekati da novi pravilnik stupi na snagu, a do tada će laboratorij Doma zdravlja biti u pripravnosti i u vrijeme kada ne radi. Osim toga, razmotrit će se kako bolje organizirati helikoptersku službu na ovom području.

Na pitanje o nedostatku medicinskog osoblja, ministar je odgovorio kako je to ozbiljan problem kojega neće biti lako riješiti, ali će trebati povećavati plaće ili tražiti neke druge modele stimulacije kako bi ostajali u Hrvatskoj.

Tekst i foto: likemetkovic.hr