Jakov Milinović iz Trpnja gostovao je u epizodi PoslovniFM-a, a kako je Jakov poznat Pločanima jer je tu pohađao i srednju školu, isti prenosimo u cijelosti.
Dobar dan. Ja sam Jakov Milinović, dolazim iz Trpnja na Pelješcu i vinar sam – tek sam na početku, ali drago mi je što nas je PoslovniFM odabrao za sugovornika. Hvala vam.
Upravo tim riječima obratio se urednici i voditeljici podcasta Poslovni đir na prvom poslovnom radiju PoslovniFM, Ojdani Koharević, vlasnik tvrtke ‘Vina Milinović’, mlad čovjek koji je odlučio krenuti u poduzetničke vode….. Ne samo da je to prvi intervju razgovor snimljen za novu sezonu PoslovniFM nego jet to i prvi intervju koji je Milinović dao za neki hrvatski medij.
– Moja vinska priča nije uobičajena vinska priča već neuobičajena, zato što uobičajena kreće na način da sam ja druga, treća, peta, deseta generacija koja proizvodi vino i da je vino i vinarstvo obiteljska tradicija. No, ja sam u tome laik, nemamo obiteljsku tradiciju, ali me obitelj koja ga je podržavala, hrabrost koja ga je usmjeravala i znatiželju koja mu je otvarala puteve…
– Ideja da krenem u posao s proizvodnjom grožđa došla je krajem 2019. godine kad sam odlučio krenuti u najam vinograda, jer na Pelješcu imate dosta tih vinograda koji su u dobrom stanju, a nema ih tko raditi jer svi bježe od toga posla, priča Milinović.
Tada je, kaže, dobio zlata vrijedan savjet koji mu je bio izazov jer izbor je ‘pao’ na vinograd od 70 tisuća trsova, što je zaista zahtjevan posao za mnogo ljudi. Nije, kako kaže, planirao ništa nego ‘samo proizvoditi grožđe’, no, spletom okolnosti, našao se sa svojom vinskom pričom uoči nesretne pandemije i pod hitno preusmjerio planove te od vinogradara vinara postao i podrumar, vinar.
Zahvaljujući izvrsnom savjetniku Ivi Jurišiću i bezuvjetnoj pomoći obitelji uhvatio se posla, a poslije i uz savjete iskusnih vinara Putniković i Matuško. Obitelji je s razlogom i posvetio tri prva vina, Plavac mali Padre, Pošip Madre i pravo osvježenje, Rosé Sorella, opolo vino sorte Plavac mali. Za one koji ne razumiju talijanski imena su u prijevodu: Otac, Majka i Sestra. Cjelovit, vrlo informativan, autentičan i inspirativan razgovor poslušajte u streamu prvog poslovnog radija PoslovniFM, na podcast platformama Mixcloud i Spotify (u nastavku izravno linkovi) ili preuzmite za kasnije slušanje, kad god želite.
AAA
Kako nakon toliko odrađenih sati, vremena provedenoga u vinogradu, stresa, ‘lomova’ gleda na svoju poduzetničku priču, upitala je urednica?
– Treba u svemu imati cilj, prema tome cilju ustrajati i ne odustajati, okružiti se ljudima koji su ti podrška i maknuti se od ovih, ja ih zovem ‘zagaduri’, koji negativno utječu na vas i koji su ta vas sputavaju….- kaže Milinović.
Pelješac je oduvijek bio poznat po plavcu malom, no, s otavranjem Pelješkoga mosta, na jug države sve dolazi sve više ljudi sa svih strana svijeta i to je dobro za turističku sliku Hrvatske.
Na pitanje kako komentira podatak po kojem izvoz vina pada jer je 2023. godine Hrvatska izvezla više od 7 milijuna eura, Milinović odgovara jednostavno, bez okolišanja.
– S obzirom da radim tek pet godina nisam kompetentan za to…. Ja svoja vina prodajem u Hrvatskoj, većina vinara vina prodaje u Hrvatskoj i zadovoljni su, kaže Milinović, no ono s čim nije zadovoljan je nedostatak radne snage.
– Došlo je do toga da nemate mlađe ljude koji to žele raditi, imate mlade ljude koji žele. Problem radne snage je oduvijek bio, što je bilo aktualno i prije više od 50 godina.
Mnogi poduzetnici traže potpore Grada, Županije, Ministarstva….pa je urednicu i voditeljicu zanimalo planirali li podizati kredite i tako sebi osnažiti poduzetničku priču.
– Ja se u potpore ne pouzdam nego se pouzdam u to koliko zaradim toliko uložim i tako sam svoju priču gradio od starta.
Imat će i nova vina, no s tim će pričekati…. Nakon Padre, Madre i Sorelle, svi ga pitaju stiže li i Fratello, jer to na talijanskom znači brat, no Milinović kaže kako je sada vrijeme za predah, u smislu širenja proizvodne linije. Kad će Fratello ili neko novo vino, ne zna se, no sigurni smo da će nam Jakov Milinović ponovno darovati ekskluzivu, što je u zagušenom medijskom prostoru, pravi raritet.
Zato ga je urednica upitala, zašto ga nema u medijima i zašto je pristao na prvi radijski intervju:
– Bili ste uporni nisam vas smio odbiti, zaključio je Milinović.
Što reći pri kraju ove prave poduzetničke priče, nego da treba poslušati mladoga čovjeka koji je mogao biti što god želi, a izabrao je teži put jer ga je vodila hrabrost i ono ‘zrnce ludosti’.
Milinović, kao što smo rekli nije prvi ni jedini sugovornik koji spremno na poslovnom radiju PoslovniFM, koji jasno i argumentirano govori o svom poduzetničkom putu.
Za filozofiranje je takvima malo i cijeli dan, godina, no naš gost godinu, kako je i najavio počinje pripremom za novu vinsku godinu. U kontinentalnoj Hrvatskoj to je Vincelovo, Vincekovo, odnosno vrijeme iza sv Vinka koji je 22. siječnja, a kada kreću radovi u vinogradu. Mošt ili mast, bokal ili bocun, flaširano ili ono ‘u rinfuzi’, kad znate da ste ga sami proizveli onda čovjek mora biti ponosan na sebe, obitelj i sve one koji su ga podržavali.