Regija

MI Braća Pivac pretekao Vindiju i Podravku te postao najveća prehrambena tvrtka u RH

Pik Vrbovec više nije najveća mesna industrija u Hrvatskoj, unatoč snažnom pogurancu na tržištu zbog činjenice da posluje u sastavu grupacije koja ima i najveći trgovački lanac u zemlji, Konzum.


Prema ukupnim prihodima, lani ga je pretekla brzorastuća Mesna industrija Braća Pivac iz Vrgorca. Pik je ostvario 286 milijuna eura prihoda uz rast od 18 posto, a Pivci 291 milijun eura s rastom prodaje od 28 posto.

I svi drugi financijski pokazatelji u protekloj godini na strani su vrgoračkog mesnog diva. Pivci su imali dobit od gotovo 10 milijuna eura (Pik 6,5 milijuna), prosječna neto plaća je 900 eura uz rast od 26 posto (plaća u Piku je 776 eura i veća je za 11,6 posto).

Valja naglasiti i kako Braća Pivac ostvaruju veće prihode od Pika s osjetno manje radnika: Pivci imaju oko 1100 zaposlenih, a Pik oko 1740.

Gavrilović stagnira

I nije samo Braća Pivac u sustavu vrgoračke mesne grupacije. Tu su još čakovečka Mesna industrija Vajda i karlovački PPK. Da se ne govori o vodećem hrvatskom konditoru Krašu.

Vajda je, tako, lani ostvarila 90 milijuna eura prihoda (23 posto više) te 3,5 milijuna eura dobiti (veća za 16 posto). PPK Karlovac pak lani je imao prihode do 247 milijuna eura uz rast od čak 39 posto, a dobit je iznosila 7,6 milijuna eura i bila je veća za čak 256 posto!

Usporedbe radi, Mesna industrija Gavrilović imala je prošle godine prihode od 94 milijuna eura (skoro kao Vajda) uz dobit od 4,2 milijuna eura.

Kad bi se matematički zbrojili svi prihodi mesnih tvrtki iz Pivčeva carstva, dobili bismo ukupnu godišnju prodaju od 628 milijuna eura (oko 4,7 milijardi kuna). A kad se tome pribroji i Kraš, prihodi grupe Pivac rastu na 770 milijuna eura, odnosno 5,8 milijardi kuna.

Vindija druga

Grupa Podravka, uzmimo za usporedbu, lani je ostvarila ukupne prihode od 5,2 milijarde kuna. U te prihode ulazi ukupna prodaja matične tvrtke Podravke, farmaceutskog Belupa, slovenskog Žita, češkog Lagrisa, sarajevske Farmavite…

Grupa Braće Pivac, dakle, tijekom prošle je godine, ugrubo, ostvarila gotovo 12 posto veće prihode od Podravke. Istina, ti se prihodi iz grupe još moraju konsolidirati pa je moguće da će na koncu biti nešto manji od 5,8 milijardi.

No, ne značajno da bi Pivcima oduzelo status najveće prehrambene kompanije u Hrvatskoj. Grupa Vindija, naime, lani je ostvarila oko 740 milijuna eura (5,6 milijardi kuna), pa je danas na drugome mjestu. No, to su nekonsolidirani prihodi Vindije, Koke, Vira, Vindona, Novog domila, Latice, Vindije trgovine.

 

Tekst: Robert Mihaljević / danica.hr
Ilustracija: Mesna industrija Braća Pivac / Facebook

 

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za