Regija

Metkovskoj luci 1,5 milijuna kuna

Zapuštenu i devastiranu Luku Metković uskoro očekuje projekt vrijedan 1,5 milijuna kuna. Riječ je o investiciji pod nazivom “Pilot aktivnosti u sklopu WP7 projekta Easyconnecting”, a odnosi se na sanaciju dijela postojeće infrastrukture u Luci Metković.

Upravni odjel za prostorno uređenje i gradnju izdao je pozitivno mišljenje za ovaj projektni zadatak pa se tako može pristupiti izradi projektne dokumentacije za ovu vrijednu investiciju.

To će nesumnjivo biti dodatni poticaj razvoju turizma u gradu Metkoviću, koji je posljednjih nekoliko godina postao odredište nautičkog turizma.


U Luci je tridesetak tisuća četvornih metara neiskorištenog prostora, koji je trebao biti ustupljen na korištenje gradu Metkoviću. Od 1981. Luka Metković djeluje u sklopu „Luke“ Ploče no sadašnji obujam prometa je takav da nije iskorišteno svih 33.800 četvornih metara lučkog prostora.

Ova jedina dalmatinska riječna luka, koja je inače specijalizirana za prekrcaj troske, rasutog cementa te drugih vrsta generalnih tereta, svojedobno je godišnje istovarala oko 400-500 tisuća spomenutih tereta, ali i poljoprivrednih proizvoda u uvozu i izvozu.

Danas su te brojke zanemarivo male i uglavnom se radi o pretovaru i transportu rasutog i uvrećanog cementa. Kao podsjetnik na nekadašnju bogatu gospodarsku aktivnost luke Metković ostale su samo derutne zgrade, silos i dizalice koje narušavaju panoramu Metkovića.

Tekst: Stanislav Soldo
Foto: Arhiv CROPIX
www.slobodnadalmacija.hr