Regija

Metković: obrana od poplava zapela u kamenolomu

Iako su Hrvatske vode izvijestile da se izgradnja nasipa na desnoj strani Metkovića nastavlja, čini se da problem oko kamenoloma Otunj-Zmijarevići, iz kojega se dovozi kameni materijal za nasip, ipak nije riješen. Podsjetimo, stanovnici mjesnog odbora Plina-Jezero blokirali su nedavno pristupni put do kamenoloma, zbog čega su radovi bili desetak dana prekinuti.

Nakon toga postignut je načelan dogovor za prolazak kamiona, ali on vrijedi samo do petka, do kada su vlasnici spornog puta i zemljišta dali rok investitoru, Hrvatskim vodama, i izvođaču “Skladgradnji” da riješe pitanje imovinsko-pravnih odnosa na pristupnom putu i dijelu kamenoloma.

Radi se o četrdesetak privatnih vlasnika, koji polažu pravo na to zemljište i koji su, ako se njihova imovina ne riješi, pripravni pokrenuti sudski spor za zaštitu svoje djedovine. Ističu da su više puta upozoravali Hrvatske vode da se radi o pristupnom putu deponiju Otunj-Zmijarevići, koji je u privatnom vlasništvu.


Prijetili i policijom
– Nije istina da za cijelo vrijeme korištenja deponija Otunj-Zmijarevići nitko nije upozoravao na problem pristupnog puta. Svaki pokušaj razrješenja dočekan je bahato i uz prijetnju policijom.

Bez ikakvih dozvola Hrvatske vode uzurpirale su sporni pristupni put u privatnom vlasništvu. I tek kada sam zapriječio prolaz i podnio tužbu za nezakonito korištenje privatnog posjeda, problemi su se počeli dogovorom rješavati – ističe predsjednik Mjesnog odbora Plina-Jezero Željko Kujundžić, koji naglašava da MO Plina-Jezero nema nikakve veze s obranom od poplava grada Metkovića, pa zbog kašnjenja tamošnjih radova ovaj MO ne može snositi nikakvu odgovornost.

Isto tako nikakvi državni interes ne smije biti na teret privatnih zemljoposjednika, a to prije što su izvođači također privatna poduzeća – rezolutan je Kujundžić.

Iz Hrvatskih voda su napominjali kako je korištenje predmetnog deponija sukladno odluci i ugovoru koje su Hrvatske vode sklopile s Agencijom za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) započeto u studenom 2011., te kako je ukupno iskopano, drobljeno, utovareno i odvezeno oko 115 tisuća prostornih metara miješanog kamenoga materijala, koji se prevozio sa 7500 kamiona.

Također u Hrvatskim vodama naglašavaju kako se radi o objektu od državnog interesa, koji se izvodi sukladno pribavljenoj građevinskoj dozvoli, te odluci Vlade RH o nužnosti interventne izgradnje nasipa za obranu od poplava.
Projekt obrane od poplava hrvatske će porezne obveznike koštati oko 32.516.386,07 kuna.

Tijekom prve faze planirana je izgradnja nasipa u dužini od 6,2 kilometara na teritoriju Republike Hrvatske, dok bi druga faza trebala obuhvatiti radove na 2,5 kilometara dugoj trasi na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Tekst: Stanislav Soldo
Foto: Denis Jerković/CROPIX
www.slobodnadalmacija.hr

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za