Regija

Metković: Golemo gnijezdo s tisućama stršljena u obiteljskoj garaži

Danijela Juran iz Metkovića ostala je nemalo iznenađena kada je u garaži obiteljske kuće u Hercegovačkoj ulici otkrila golemo gnijezdo stršljena. Riječ je o ovalnoj tvorbi koja je oblijepljena blatom u kojoj je stanište našlo nekoliko tisuća opasnih kukaca. Kako bi se riješila podstanara, pozvala je u pomoć vatrogasce koji su stršljene uklonili.Stršljeni (Vespa) najveće su europske ose, koje dosežu veličinu 45 milimetara. Hrane se kukcima i pčelama pa pričinjavaju velike štete pčelarima.

Znalci ističu da stršljene najviše iritiraju mahanje rukom i nagli pokreti kojima ih ljudi žele izbjeći. Tada su najljući i najopasniji, jer misle da se trebaju braniti.

Čovjeka mogu ubosti i po nekoliko puta, jer njihov je žalac gladak i ne ostaje u koži nakon uboda kao što je to kod pčela. Za razliku od uboda pčela i osa, stršljenov ubod puno je bolniji i opasniji, poglavito za alergičare, pa građani trebaju izbjegavati susrete s njima. Ako pak primijetite gnijezdo, najbolje ga je ne dirati i o tome obavijestiti najbližu vatrogasnu postrojbu.


S. SOLDO
Foto: Denis Jerković / CROPIX
slobodnadalmacija.hr