Regija

Metkovce nema tko liječiti: Šest tisuća pacijenata ostaje bez svog obiteljskog liječnika

Već od 1. travnja Dom zdravlja u Metkoviću ostaje bez tri liječnice. Jedna od njih je stekla uvijete za mirovinu a druge dvije zbog zdravstvenih razloga odlaze na višemjesečno bolovanje. Veliki je to udar na zdravstveni sustav u gradu Metkoviću koji kao i brojni drugi gradovi muku muči sa liječničkim kadrom.

Prema grubim procjenama više od šest tisuća pacijenata iz ove tri ordinacije ostaje bez svog liječnika i odgovarajuće primarne zdravstvene zaštite. Na ovaj problem na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća upozorio je dr. Nikica Hajvaz, liječnik radiolog u Domu zdravlja i vijećnik stranke Most, piše Dubrovački vjesnik.

– Problem liječnika u Domu zdravlja Metković trebalo je odavno rješavati. Dolazi novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti i kroz njega je trebalo provući specifičnosti doline Neretve i da se primjenjuju kriteriji zdravstvene zaštite kao na otocima. Problem se ne može riješiti na razini Doma zdravlja već treba uključiti i županiju Dubrovačko-neretvansku i ministarstvo zdravstva – kazao je dr. Hajvaz.


Ovo je najveća kriza u Domu zdravlja unatrag nekoliko godina. Podsjetimo, Dom zdravlja je 2019 godine ostao bez pedijatara koji su otišli u mirovinu ali taj problem je riješen angažmanom liječnika iz bolnice u Mostaru. U međuvremenu su i dvije pedijatrice završile svoje specijalizacije, pa tako primarna zdravstvena zaštita djece funkcionira a također i laboratorijska dijagnostika.

Međutim, ravnatelj Doma zdravlja, Vjekoslav Čuvalo kaže da će se zdravstvena skrb za pacijente iz ordinacija u kojima nedostaju liječnici organizirati sa postojećim kadrom. On ne očekuje značajnije probleme.

– Trudimo se osigurati odgovarajuću razinu zdravstvene zaštite u Domu zdravlja Metković – kazao je Čuvalo naglašavajući da u RH kronično nedostaje liječnika obiteljske medicine pa prema tome Metković nije nikakav izdvojeni slučaj.

Trenutačno je jedna liječnica, koja je bila u koncesiji (zakupu) podnijela zahtjev za mirovinu i prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti njezinu ordinaciju i pacijente preuzima Dom zdravlja, dok su druge dvije privremeno odsutne i vratiti će se na svoja radna mjesta po isteku bolovanja.

U Domu zdravlja Metković ima devet ordinacija obiteljske medicine. Dvije su u sastavu Doma zdravlja dok su ostali koncesionari (ordinacije u zakupu). Te ordinacije su poluprivatne, liječnici imaju koncesije u svojim ambulantama, koje faktički nikakve veze nemaju sa Domom zdravlja osim što se fizički nalaze u istoj zgradi. Za svoj rad primaju glavarine od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje za svojih dvije tisuće pacijenata i njima za sada ne trebaju “tuđi” pacijenti koji su ostali na vjetrometini nakon što su druge ordinacije ostale bez liječnika.

Trenutačno Dom zdravlja traži liječnike za rad u sustavu javnog zdravstva. Da se ordinacije daju u koncesije moguće je da bi bilo više interesa među liječnicima jer je novčani prihod bolji. Plaća liječnika u javnom zdravstvu je oko 13 tisuća kuna no to je ipak značajno manje u usporedbi sa liječnicima koncesionarima čija ordinacija mjesečno uprihodi do 45 tisuća kuna glavarina, koje im isplaćuje HZZO prema broju pacijenata. Kada sve poplaćaju, i medicinsku sestru i režijske troškove i troškove zdravstvenog materijala ostane im oko 25 tisuća kuna, pa nitko ne želi raditi u javnom zdravstvu za desetak tisuća kuna manju plaću, donosi Dubrovački vjesnik.

Foto: arhiva

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za