Regija

Metkovac Tomislav Miškić najbolji ročnik 37. naraštaja Hrvatske vojske

U vojarni “123. brigade HV-a” u Požegi u utorak 18. travnja 2023. godine održano je natjecanje za najboljeg ročnika i ročnicu 37. naraštaja Hrvatske vojske.


Od ukupno četiri ročnice i osam ročnika koji su sudjelovali na natjecanju, u muškoj konkurenciji pobijedio je Tomislav Miškić, dok je u ženskoj konkurenciji najbolja bila Dina Madir.

Dragovoljni ročnik Tomislav Miškić kazao je kako je odluka o odlasku na služenje dobrovoljnog vojnog roka bila najbolja odluka koju je donio u životu. “Unatoč ozljedi koja mi se dogodila za vrijeme samog natjecanja, dao sam sve od sebe i završio na prvom mjestu u muškoj konkurenciji. Po završetku obuke planiram nastaviti vojničku karijeru u Oružanim snagama Republike Hrvatske te se nadam da ću imati dugu i bogatu karijeru u Hrvatskoj vojsci”, rekao je.

Istaknuvši zadovoljstvo i ponos što je u protekla dva mjeseca prošla temeljnu vojnu obuku, najbolja ročnica Dina Madir rekla je: “Oduševljena sam instruktorima koji su nas vodili za vrijeme obuke jer se od njih može puno toga naučiti i znaju izvući ono najbolje iz svakog vojnika”. Ova bivša profesionalna gimnastičarka i aktualna hrvatska ragbi reprezentativka nakon završetka dobrovoljnog služenja vojnog roka planira nastaviti svoju vojnu karijeru.

Natjecanje za najbolje ročnika sastoji se od segmenata prepreka koje natjecatelji moraju proći koristeći se posebnim tehnikama savladavanja radnih točaka. Natjecatelji moraju pokazati sva stečena znanja i vještine koje su stekli tijekom svoje temeljne vojne obuke, od pružanja prve pomoći, kretanje i snalaženje u prostoru, rukovanja osobnim oružjem, prepoznavanja eksplozivnih sredstava do vještina gađanja sa i bez zaštitne maske.

Od početka dragovoljnog služenja vojnog roka, svi ročnici se kontinuirano prate i selektiraju od strane instruktora. Na konačni odabir kandidata koji sudjeluju u natjecanju najviše utječu sami ročnici i to prvenstveno razinom stečenih znanja i vještina koje su osvojili za vrijeme obuke.

Voditelj natjecanja časnički namjesnik Predrag Samaržija kazao je kako se odabir kandidata za natjecanje provodi u tri faze. “Prva faza odabira je šira selekcija unutar timova, dok se parametri za odabir očituju kroz vrednovanja pojedinačnih zadaća. U drugoj fazi instruktori prepoznaju kandidate kroz odnos prema radu i stupnju odgovornosti prema osobnom naoružanju i opremi koju koriste u obučnim procesima. Treća faza selekcije provodi se kroz završna testiranja iz ključnih pojedinačnih zadaća koje podupiru natjecanje te upoznavanje sa stazom za natjecanje”, pojasnio je.

Izvor: MORH

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za