Regija

Metkovac se uzalud bori s bankom i birokracijom: Ne mogu uzeti novac koji mi je teta ostavila, čak mi ni ne žele reći o kojem se iznosu radi!

Zbog propusta prilikom provođenja ostavinskog postupka, Metkovac Zlatko Obrvan ne može podići novac s računa u banci koji mu je ostavila pokojna tetka, o kojoj se brinuo i koja mu je oporukom ostavila svu svoju imovinu. Riječ je o nekoliko tisuća kuna, koje Zlatku i njegovoj bolesnoj supruzi puno znače. Nema novca za pokretanje novog postupka, koji bi ga u konačnici koštao vrlo moguće i više nego što ima novca na tom računu.

Naime, Zlatko nije znao za postojanje toga računa u ZB invest fondu pa on nije bio dio ostavinske mase. Sada se tretira kao naknado pronađena imovina ostaviteljice, Matije Obrvan što zahtijeva novi ostavinski postupak da bi nakon njegove provedbe Zlatko mogao raspolagati sa tim novcem.

No, nije sve jednostavno kako se čini. Osim Zlatka tu su još pet njegovih rođaka drugog nasljednog reda koji su prilikom postupka izjavili da prihvaćaju oporuku ostaviteljice, Matije Obrvan kao istinitu i pravovaljanu. Oni sada iz različitih razloga više ne žele sudjelovati u ovoj priči, neki zbog poremećenih međusobnih odnosa, a neki što žive daleko od Metkovića, pa se novi ostavinski postupak ne može ni provesti.


– Nije to neka imovina. Nisu to ni jahte ni stanovi, nego nešto sitno kuna – rekao nam je ogorčeni Zlatko Obrvan, koji je uzdržavao svoju pokojnu tetku Matiju Obrvan, a ona mu je zauzvrat oporučno ostavila svu svoju imovinu.

I dok je druga imovina prešla i formalnopravno s umrle Matije na Zlatka, situacija s računom u banci poprilično se zakomplicirala i nema izgleda da će se tako lako riješiti jer on nikako ne može doći do novca koji i dalje stoji na računu u banci na ime umrle osobe.

Naime, taj račun, točnije udjel u ZB Invest fondu Zagrebačke banke, nije uvršten u ostavinsku masu pa Zlatko Obrvan sada treba ponovno pokrenuti ostavinski postupak, za što mu je potreban novac, a on ga nema. Dodatni je problem to što on ni ne zna koliko tu ima novca, pretpostavlja nekoliko tisuća kuna. Za banku je to zanemariv iznos, a za njega pravo bogatstvo jer teško živi s bolesnom suprugom.

– Ne znam koliko ima novca na tom računu. Ne žele mi reći jer me ne prihvaćaju kao zakonskog nasljednika zbog toga što taj račun nije bio predmet ostavinskog postupka – objašnjava nam Zlatko.

On tvrdi da je u poslovnici Zagrebačke banke uredno prijavio smrt svoje tete Matije i zatražio blokadu svih računa. Zatim je banka dostavila broj tekućeg računa na kojemu je pokojnica primala mirovinu javnom bilježniku i s tim računom nije bilo problema.

Ali račun iz ZB Invest fonda nije dostavljen pa nije ni bio predmet ostavinskog postupka. Zlatko za sve okrivljuje službenike u banci kojima je uredno prijavio smrt svoje tete i koji su, po njegovu mišljenju, trebali zatvoriti sve račune vezane uz Zagrebačku banku, a spomenuti fond u vlasništvu je iste banke, te o stanju na tim računima obavijestiti javnog bilježnika koji je provodio ostavinski postupak nakon smrti Matije Obrvan.

– Eto vidite. To nitko nije učinio i sada sam opet na početku – rezigniran je Zlatko Obrvan.

Nova ostavinska rasprava koštala bi ga najmanje 1500 kuna, što je za njega preveliki iznos. Ako ne provede postupak do kraja, novac nikada neće uspjeti podići. Točnije, stajat će na računu umrle osobe dok netko ne donese pravomoćno rješenje o nasljeđivanju.

– Svjestan sam da od ovoga neće biti ništa, ali, eto, neka javnost zna pa da se nekome ne dogodi nešto slično – zaključio je Zlatko Obrvan.

Međutim, u ZB Invest fondu ne smatraju da su napravili ikakav propust u vezi s ovim slučajem. Naglašavaju da će novac prebaciti na račun zakonskog nasljednika kad on to dokaže odgovarajućim dokumentom, a Zlatko Obrvan to im još uvijek nije dokazao. Također nisu željeli detaljnije komentirati slučaj, za što, po njihovu mišljenju, treba postojati određeni pravni interes, a novinarski upit to nije.

Nasljednici se u svakom slučaju moraju javiti javnom bilježniku jer ZB Invest može postupati samo po pravomoćnom rješenju ili sudskoj odluci. Kad fond zaprimi takvu dokumentaciju, udjeli se raspoređuju prema nasljednicima kako je to određeno u rješenju.

Ako udjeli nisu navedeni u rješenju, onda se treba obratiti bilježniku da se provede novi postupak, koji slijedi u slučaju naknadno pronađene imovine.

ZB Invest ne prijavljuje račune javnim bilježnicima. To treba učiniti netko od nasljednika, jednako kao i svu ostalu imovinu, objasnili su iz ZB Investa.

Što se tiče konkretnog udjela u fondu Matije Obrvan, on će do daljnjega ostati upisan na njezino ime. Dakle, ZB Invest neće preuzeti te udjele niti će njima raspolagati sve dok zakonski nasljednik ne dostavi pravomoćno rješenje o nasljeđivanju, poručili su iz ZB Invest fonda.

Tekst i foto: Stanislav Soldo
www.slobodnadalmacija.hr