Regija

Matko Burić komentira odljev stanovništva iz općine Gradac: Dobrim dijelom riječ je o fiktivnim stanovnicima

Prema rezultatima popisa stanovništva, u Hrvatskoj danas, u odnosu na 2011.godinu, živi čak 9,25 posto manje stanovnika. Dramatično smanjenje nije zaobišlo ni pojedine općine Makarske rivijere, poput općine Gradac. Tamo se, naime, bilježi pad od nevjerojatnih 33 posto! U prijevodu bi to značilo da je svaka treća osoba napustila općinu.

Načelnik Matko Burić kaže, međutim – premda ne osporava odljev stanovništva zbog čega se i kandidirao 2017.godine – kako je ovdje riječ o varljivoj statistici, prenosi portal Makarska danas.

– Jasno je da je veliki broj stanovnika napustio općinu. Samo 2017.godine znam da je Gradac napustilo preko 70 mladih ljudi. Međutim, ovdje je dobrim dijelom riječ o fiktivnim stanovnicima. Naime, ima dosta birača koji su brisani iz evidencije. Samo u Podaci je 2011.godine bilo 1000 i nešto stanovnika, što nije ni blizu realnosti. Ja sam već u više navrata govorio kako bi se znamenke samo trebale zamijeniti kako bi odrazile pravo stanje stvari.


Umjesto 3200 bi bilo realnije 2300, i to se tako i pokazalo sada. No ponavljam, što se tiče odljeva stanovništva, to je neosporna činjenica i kako bismo najprije zaustavili, a onda i preokrenuli tad trend, zato i jesmo išli na razne mjere. Najprije smo se fokusirali na igrališta i vrtiće, onda na mjere za zapošljavanje, a sad aktivno radimo na rješavanju stambenog pitanja za naše stanovnike kroz program poticane stanogradnje, kazao nam je Burić.

Dodat će kako su u prvom mandatu definitivno zaustavili trend iseljavanja, ali za preokrenuti ga treba vremena.

Dobar dio pada tumači gašenjem industrije u Pločama gdje je dosta stanovnika imalo radno mjesto, te su slijedom gubitka posla bili primorani napustiti mjesto stanovanja.