Regija

Mataga ostao bez većine. U Gradskom vijeću će vladati HDZ i HNS. Prvi potez “nove vlasti” natječaj za državnu zemlju

Most koji je do sada imao većinu skupa sa nezavisnom listom i HNS-om u Gradskom vijeću Opuzena , nakon raspada koalicije odlazi u oporbu. Gradsko vijeće Opuzena ima 13 vijećnika. Koalicija HDZ-HSLS ima 6 vijećnika, Most 4, HNS 1 te Nezavisna lista 2. Za vladajuću većinu potrebno je sedam vijećnika što Most ne može skupiti. Doznajemo da će HDZ većinu dobiti sa vijećnikom HNS-a, Mariom Dropulićem – piše Dubrovački.hr.


– Jure Stanić je dostavio potpisanu ostavku koja je prosljeđena vijećnicima. Gradonačelnik je pozvao vijećnike da se što prije sazove vijeće i izabere predsjednik. Uskoro nas očekuje raspisivanje natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta tako da vjerujem da će se na sljedećoj sjednici izabrati predsjednik Gradskog vijeća i da će se nastaviti s normalnim radom. Mislim da u ovo trenutku nikome nije u interesu da koči započete projekte i natječaj za zemlju. Ako moj glas bude presudan neće biti prijevremenih izbora-kazao je vijećnik HNS, Mario Dropulić.

I gradonačelnik Opuzena, Ivan Mataga zatražio je sazivanje sjednice Gradskog vijeća.

Mataga ističe da se sjednica Gradskog vijeća treba održati prema zakonu i poslovniku zbog utvrđivanja činjenice podnošenja ostavke na dužnost predsjednika Gradskog vijeća Opuzena a sve kako bi Vijeće i Grad mogli neometano funkcionirati, odnosno donositi planirane akte sukladno zakonskim rokovima. Podsjetimo nakon ostavke Jure Stanića na dužnost predsjednika Gradskog vijeća 23. ožujka bio je jedan neuspjeli pokušaj održavanja redovne sjednice Gradskog vijeća. Nakon toga, na inicijativu šest oporbenih vijećnika HDZ-a održana je izvanredna sjednica (pred istekom zakonskog roka od 90 dana) ali na njoj se nije raspravljalo o ostavci dosadašnjeg predsjednika niti je biran novi. Zbog proceduralne pogreške (Jure Stanić je ostavku podnio gradonačelniku Matagi umjesto Gradskom vijeću) nije se ni moglo raspravljati o toj temi pa je odlučeno da će se održati nova sjednica nakon što na protokol stigne potpisana ostavka Jure Stanića.

U Opuzenu se koplja lome oko podjele državnog poljoprivrednog zemljišta što je bio i razlog ostavke dosadašnjeg predsjednika Gradskog vijeća Jure Stanića i njegova razilaženja sa gradonačelnikom Ivanom Matagom i strankom Most. Više od 600 ugovora o zakupu državnih parcela je isteklo i krajnje je vrijeme da se krene u raspisivanje natječaja za zakup. Tako bi donošenje programa raspolaganja državnim zemljištem i raspisivanje natječaja na zakup od 25 godine mogla biti prva odluka nove većine u Gradskom vijeću. Međutim, dva vijećnika Nezavisne liste, Jure Stanić i Stana Kiridžija neće biti dio te vladajuće većine. I četiri vijećnika Mosta odlaze u oporbu. Kako će gradonačelnik Mataga surađivati sa novom većinom u Gradskom vijeću vrijeme će pokazati.

Tekst: Stanislav Soldo/Dubrovački.hr / Foto: Opuzen.hr

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za