Regija

Mandarine su nam produžile sezonu za pet tjedana!

Neretvanska se dolina digla na noge, počela je sezona branja mandarina, mladi i stari idu na polja. Ruku im daju i gosti koji kroz turističke ture stižu sa svih strana Europe. Rad u neretvanskom voćnjaku, koji turist mora još i platiti, postao je glavna okosnica ovdašnje aktualne ponude. Štoviše, one koja je turističku sezonu produžila za čak pet tjedana!


– Da nismo turistički ponudili radne izlete u voćnjake, po želji pojačane fotosafarijima i gastroužicima uz žabe, jegulje i ostalu tradicijsku spizu, naša bi sezona završila već sredinom rujna. Ovako je cijela Neretva puna do polovine studenoga – kaže nam Pavo Jerković, vlasnik “Ville Neretve” u Krvavcu, jednog od najpoznatijih neretvanskih restorana.

Tone propadaju
Ove se godine na plantažama mandarina očekuje od 80 do 90 tisuća tona ploda, od kojih svaki u svom sastavu ima više od 50 posto soka. Nažalost, ruska zabrana uvoza hrane unijela je neizvjesnost među proizvođače, Jerković očekuje na tisuće tona plodova koje će propasti na zemlji. Spas on vidi u državnom otkupu mandarina koje bi svoj put našle u vrtićima, bolnicama, domovima za starije.

Ali i u još nečemu: Jerkovići u svom restoranu mandarinu koriste na razne načine, u točevima, kolačima, soku, marmeladama… Nažalost, njihovim putem tek su počeli kročiti rijetki OPG-ovi.

– Možete li vjerovati da turisti u ovom kraju na sve strane traže sok od mandarine, suhi kolač ili marmeladu, koje bi ponijeli kući kao suvenir. I to mogu kupiti tek u rijetkim neretvanskim OPG-ovima. A s druge strane, pusta mandarina nam propada. Od svojih 400 stabala iskoristim sve što se može, mandarinu stavljamo u umake s biftecima, miješamo je s piletinom, puretinom, teletinom, filetima ribe…

Torta od mandarine nam je, uz onu od čokolade, sira i rogača, najtraženija. Sin Kristijan i nevjesta Andrijana su mandarinu ubacili u čitavu lepezu proizvoda. I ne možemo se othrvati željama turista da im prodamo nešto od toga kao gastro-suvenir. Ali, mi imamo samo za sebe, za naše potrebe. Pa se mislim, zar ovo ne bi bila dobra poslovna mogućnost za neretvanske proizvođače? – kaže Pavo Jerković.

Torta od mandarina
Biskvit:
Pet jaja, pet žlica šećera, decilitar ulja, decilitar mlijeka, šest žlica brašna, prašak za pecivo
Krema:
Pola kilograma domaće marmelade od mandarina, dva decilitra soka od mandarina, tri kesice svijetlog želea (želatina) u prahu
–Pet jaja mikserom izmiješati s pet žlica šećera. Kada se dobro umuti, dodati brašno i ostale sastojke. Još malo umutiti. Kalup namazati uljem ili maslacem, pokriti papirom za pečenje, uliti smjesu, peći 30 minuta na 180 stupnjeva i vrućeg ga zaliti sokom od mandarine. Marmeladu ugrijati na vatri da se iželira. Žele pripremiti od tri kese želatine u prahu, otopljene u 7,5 decilitara hladne vode. Kada se želatina otopi, staviti je na dvije minute u hladnjak. Marmeladu politi po biskvitu, dodati kriške mandarine, politi želeom i staviti na hlađenje.

Marmelada od mandarina
Kilogram mandarina očišćenih od kore pomiješati s pola kilograma šećera i ostaviti preko noći. Sutradan smjesu kuhati dok ne postigne gustu masu i na kraju dodati “džemfix”. Tegle ugrijati u pećnici, u tako vruće ubaciti marmeladu, dobro ih zatvoriti i ostaviti da prenoće okrenute na poklopac.

Sok od mandarina
Pomiješati u blenderu mandarinu, mrkvu, jabuku ili neko drugo voće. Ovaj je sok iznimno zdrav i hranjiv.

Tekst: Tanja Šimundić Bendić
Foto: Nikola Vilić / CROPIX
www.slobodnadalmacija.hr

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za